Article

Zdravje zob na naravni način

A pozna kdo koga, ki rad obiskuje zobozdravnika, sploh takrat, ko potrebuje kakšen specifičen poseg v ustni votlini? Brrrrrr… Jaz tudi ne. Sama na srečo nimam težav z zobmi, pa me misel nanj vseeno ne veseli, čeprav nimam slabih izkušenj… Edino, kar sem na tem področju morala dati skoz, je bilo enkrat čiščenje zobnega kamna (malo neprijetna zadeva) ter odstranitev vseh štirih modrostnih zob (rahlo boleča zadeva), oboje v najstniških letih. Po tem pa vse do zdaj, pa bi lahko na prste ene roke preštela moje obiske pri zobozdravniku. Seveda imam največji namen takšno stanje tudi ohraniti.

In ko naletim na članke o zdravju zob na naravni način v kombinaciji z eteričnimi olji, mi seveda zbudijo pozornost. Prva stvar, ki sem jo na tem področju začela prakticirati, je uporaba domače zobne paste. Druga stvar pa t.i. oil pulling ali žvrkljanje olja na tešče. Drugega prevoda za to ne poznam.

In slednja je preprosto – W A U! Tako enostavna, tako poceni in tako UČINKOVITA! Meni osebno je najboljše uporabiti kokosovo olje (lahko pa tudi sezamovega, konopljinega, orehovega, olivnega, vse seveda nerafinirane in hladno stiskane), njegov prijeten okus in antibakterijske lastnosti so zmagovalna kombinacija.

Postopek je sila preprost:
– žlička do dve olja na tešče v usta takoj, ko se zbudiš, preden popiješ kozarec vode ali umiješ zobe.
– Žvrkljaj ga po ustih sem in tja cca 20 min. Sliši se veliko, a čas hitro mine, saj lahko vmes izvajaš svoj običajni jutranji ritual. Če začne čeljust boleti, vmes malo počij in sprosti čeljusti.
– Za začetnike je običajno 20 min prenaporno, zato začni s parmi minutami žvrkljanja, nato pa čas postopoma podaljšuj do optimalnih 20.
– Po tem času slino z oljem obvezno izpljuni (nikakor je ne pogoltni), najbolje med organske odpadke, ker odtok se lahko zaradi maščobe sčasoma zamaši. Usta splakni s toplo vodo, kateri lahko dodaš tudi malo morskesoli za dodatno razkuževanje, nato pa umije zobe kot ponavadi.

Če ta postopek vpeljemo v tedensko rutino (vsak drugi ali tretji dan, torej nekje 3-4 na teden), bomo ogromno naredili za zdravje naših zob in ustne votline. Morda celo zmanjšali obiske pri zobozdravniku. Kokosovo olje pomaga razkužiti usta, odpraviti strupe in s tem tudi slab zadah, nekateri trdijo da lahko nadomesti celo nitkanje zob, pripomoglo bi naj k bolj belim zobem, bolj zdravim dlesnim, preprečevalo razna vnetja itd.

Za še večji efekt samega žvrkljanja pa žlički kokosovega olja dodamo kapljico ali dve izbranega eteričnega olja. S tem namreč izkoristimo antibakterijske in antimikrobne lastnosti posameznih olj, saj se bodo z lahkoto absorbirali v telo skozi ustno votlino ter  hkrati doživimo tudi prijetno izkušnjo aromaterapije. Posamezna eterična olja nam lahko tudi pomagajo omiliti ali celo odpraviti marsikatero težavo z zobmi, dlesni ali nasploh z ustno votlino.

Katera so torej tista olja, ki jih lahko uporabljamo pri oljnem žvrkljanju? Najbolj znani so verjetno klinčki zaradi svojih protibolečinskih in protivnetnih lastnosti. Kadar začnem čutiti zobe na “čuden način” (kot skelenje npr.), posežem po tem olju. Sledi mu poprova meta, ki jo poznamo iz večine zobnih past za svež in čist dah. Tudi limona in pomaranča sta odlični za ustno votlino, pomaranča bi naj celo pomagala beliti zobe. Za odpravo raznih vnetij lahko uporabimo skupaj s klinčki še origano in čajevec ali baziliko, koriander in timijan. Prav tako ne moremo zgrešiti z izbiro “svetih olj” kot sta kadilna bosvelija in mira.

Seveda pri zdravju zob ni vse samo v njihovi negi, ampak in predvsem v pravilni prehrani. Ampak to je že druga (in dolga) zgodba.

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)