Article

Zakaj difuzirati eterična olja?

Brez difuzorja si praktično ne predstavljam več našega življenja. Skoraj tako kot si ne predstavljam gospodinjskih opravil brez pralnega stroja, recimo… Brez kakršnegakoli posebnega raziskovanja o samem razprševanju eteričnih olj mi je to tako hitro prišlo v navado, da sedaj skoraj ne mine dan, da vsaj enkrat ne difuziram kakšnega olja. In kako difuziranje oziroma razprševanje olj sploh deluje?

18483029392_a0a086ec1a_o

Difuziranje eteričnih olj deluje tako, da razprši mulekule olj v zrak. Ko so molekule v zraku, jih vdihnemo in pridejo takoj v stik z našim živčnim sistemom, ta pa jih nato pošlje direktno v možgane. To je najhitrejši in najvarnejši način delovanja olj na naše telo. Možna je uporaba difuzorja ali direktna inhalacija iz stekleničke.

 

 

 

Pri slednji enostavno odpremo stekleničko izbranega olja, si ji postavimo pred nos in globoko vdihnemo. Ali kanemo nekaj kapljic na dlani, jih pomanemo med seboj in danemo dlani skupaj pred usta in nos in inhaliramo.

Lady-Smelling-Oil

inhaling-an-oil

Čiščenje zraka

To je najpogostejši namen difuziranja pri nas doma – čiščenje in osvežitev zraka in prostorov. Eterična olja imajo namreč moč uničiti mikroorganizme v zraku, zmanjšati strupenost kemikalij in povečati vsebnost kisika v zraku. Hkrati pa še dom čudovito odišavijo. Za ta namen lahko difuziramo eterična olja rožmarina, limonske trave, čajevca, limone, cimeta in/ali klinčkov.

Podpora imunskemu sistemu

V času gripe, ostalih viroz in prehladov je difuziranje eteričnih olj kot so evkaliptus, limona, cimet in kadilna bosvelija v veliko pomoč pri ohranjanju zdravja celotne družine. V jesenskih in zimskih meseceih je difuziranje z namenom podpreti imunski sistem naša dnevna stalnica in število prehladnih obolenj se je v zadnjih dveh zimah drastično znižalo. Brez da bi spreminjali karkoli drugega v našem načinu življenja.

Proti stresu in za sprostitev

Sposobnost eteričnih olj, da lahko preidejo skozi krvno-možgansko pregrado, povzroči, da vplivajo na naše razpoloženje. Ko eterično olje doseže čustveni center v možganih, začne takoj delovati. Lahko jih torej uporabljamo za povečanje energije in izboljšanje razpoloženja. Kadarkoli se počutimo stresno, živčno in napeto, difuzirajmo olja kot so sivka, bergamot, pomaranča, grenivka, ylang-ylang…

Boljše spanje

Inhaliranje eteričnih olj, ki imajo hipnotične lastnosti, je lahko varna in uspešna terapija za določene motnje spanja. Sivka dokazano spodbuja sprostitev in bojše spanje, s tem ko znižuje krvni sladkor in proizvodnjo kortizola. Za boljše spanje torej difuziramo sivko, pomaga pa tudi rimska kamilica in/ali muškatna kadulja.

Lajšanje dihalnih težav

Skupaj s prehladom, alergijami in raznimi virusnimi obolenji pride tudi do dihalnih stisk in težav, ki so nemalokrat zelo boleče. Difuziranje eteričnih olj to težavo zelo olajša in mnogokrat tudi odpravi. Govorim iz lastnih izkušenj. V ta namen je dobro razprševati/vdihavati poprovo meto, rožmarin, limono in evkaliptusovo eterično olje.

Ustvarjanje romantičnega vzdušja

Nenazadnje pa nam lahko vdihovanje ustreznih eteričnih olj izboljša, ustvari pravo romantično vzdušje z ljubljeno osebo. Ylang-ylang je recimo že dolgo znan po svoji zmožnosti povečanja libida, zato ni nič čudnega, da mladoporočencem v Indoneziji prekrijejo zakonsko posteljo s cvetovi ylang ylanga. Eterična olja so že mnogo let poznana kot spodbujevalci libida in romantičnega razpoloženja. Kadar planiramo miren večer s svojim partnerjem, lahko difuziramo eterična olja jasmina, ylang-ylanga, pimenta ali muškatne kadulje.

Viri besedila in slik:
YoungLiving blog
Balance Health
David Wolfe

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)