Article

Eterična olja in nosečnost

Ko prebiram vsestransko uporabnost eteričnih olj med nosečnostjo (za slabosti, zgago, utrujenost, strije, nočno zbujanje, stres…), si želim, da bi jih poznala že pred štirimi ali sedmimi leti. Sicer sem obe nosečnosti preživela brez večjih težav, nekaj pa jih je vseeno bilo (utrujenost, slabost, pekoča zgaga, zatekle noge, suha koža, padec odpornosti…) in verjamem, da bi s pomočjo olj lahko bile te tegobe manjše ali celo odpravljene. Ampak ok… Na to pot se sicer nimam več namena vrniti, bom pa vseeno namenila en zapis za vse trenutne in bodoče nosečke. Če jim eterična olja vsaj malo olajšajo obdobje nosečnosti, poroda in prvih mesecev z novorojenčkom, je moj namen dosežen 🙂

Moj nosečniški trebuh pred skoraj sedmimi leti 😉

Med eteričnimi olji znamke, ki jo mi uporabljamo, veljajo za varna olja v času nosečnosti naslednja: sivka, kadilna bosvelija, Valor, Joy, Gentle baby, poprova meta, limona, pomaranča, grenivka, limeta, mandarina, Panaway, Peace&calming, evkaliptus, kamilica, smilj, ylang ylang, pelargonija in čajevec.

Izogibati pa se je dobro naslednjih: muškatne kadulje, navadnega komarčka in jasmina, predvsem zaradi njihovega vpliva na hormone, ki pa ni dodobra raziskan v obdobju nosečnosti. Tudi bazilika, cimet, brin, mira, muškatni orešček, rožmarin in žajbelj veljajo za “prepovedana” v nosečnosti, čeprav ne obstajajo nobeni zapisi o negativnih učinkih uporabe teh olj. V nosečnosti je pač dobro še toliko bolj paziti, uporabljati lastne občutke in zdravo pamet ter upoštevati načelo zmernosti, pri vsem, ne samo pri eteričnih oljih.

Pa poglejmo malo bolj podrobno najbolj uporabna olja glede na izkušnje mnogih (bodočih) mam:

 1. Sivka
  Ja, tudi v nosečnosti je eterično olje sivke multiuporabno. Sivka je lahko v veliko pomoč pri umiritvi in zmanjšanju stresa bodoče mame. Z njo si lahko pripraviš sproščujočo kopel ali kapljico kaneš na blazino za boljši spanec. Sivka tudi zelo dobre dene koži, zato bo nekaj kapljic v losjonu pomagalo k nežni in mehki koži ter nudilo še dodatno sprostitev. Ker blaži bolečine, je uporabno tudi med samim porodom.

 2. Limona
  Glede na to, da limonino eterično olje poveča koncentracijo, ki je med nosečnostjo velikokrat zmanjšana, je to olje, ki bi ga vsaka nosečnica “morala” imeti pri roki. Poleg tega pomaga tudi dvigniti razpoloženje.

 3. Poprova meta
  Odlična pomoč pri pekoči zgagi, slabostih, prebavnih težavah, ki so redno na sporedu med nosečnostjo ter tudi pri težkih in zatečenih nogah. Pepermint je sicer na seznamu “prepovedanih” olj v času nosečnosti, predvsem interna uporaba, osebno pa se mi razprševanje v difuzorju ali uporaba razredčenega v kopeli ali masaži nog ne zdi sporna. Seveda odločitev ostaja na strani vsake posameznice.

 4. Kadilna bosvelija
  Zaradi njenih blagodejnih učinkov na kožo, je odlična za zmanjševanje nosečniških strij in za mehčanje kože. Poleg tega pa pomaga vzdrževati dober imunski sistem, ki je med nosečnostjo na konkretni preizkušnji.

 5. Valor
  Eterično olje, poznano kot kiropraktik v steklenički, je lahko nosečnici v veliko pomoč pri bolečinah zaradi išjasa. Samo vmasiraš ga na mesto bolečine, da ublaži bolečine in jih pomaga odpraviti. Valor je tudi zelo uporabno olje za zmanjševanje stresa in napetosti, lahko zelo pomaga pri težavah s spanjem ter je odličen pomočnik pri samem porodu, saj vzpodbuja občutke poguma in moči.

 6. Peace&Calming
  Zelo uporabno eterično olje za boljše spanje nosečnice ter za zmanjševanje oziroma odpravljanje živčnosti in napetosti, hkrati pa lahko zelo pomaga umiriti otroke in dojenčke.

Eterična olja in nosečnost

Mali pomočniki med nosečnostjo

 1. In nenazadnje Gentle Baby – še ena zanimiva in posebna oljna mešanica eteričnih olj (palisander, geranija, palmarosa, sivka, rimska kamilica, ylang ylang, limona, jasmin, bergamotka in vrtnica), ki je narejena prav za mame, nosečnice in dojenčke v prvih mesecih življenja. To olje je namenjeno za lajšanje in zmanjševanje (nosečniške) napetosti, živčnosti, raztresenosti ter za umiritev in boljši spanec. Olje bi naj tudi dobro vplivalo na kožo, saj skrbi za njeno elastičnost in preprečuje pojav strij. Hkrati pa pomaga tudi pomiriti in uspavati dojenčke, blažiti krče in zdraviti plenični izpuščaj.

Kot sem že večkrat napisala, pri uporabi eteričnih olj upoštevajmo dejstvo manj je več. Skoraj nujno je redčenje eteričnih olj v baznem olju, kadar jih nanašamo na kožo. Na roko si dam nekaj osnovnega olja in vanj kanem kapljico ali dve izbranega eteričnega olja in nanesem na željeno mesto. Zelo enostavno. In učinkovito. Vedno pa pred uporabo eteričnih olj priporočam vsaj malo raziskovanja o varnosti le-teh, predvsem katerih se je (kdaj in zakaj) dobro izogibati. Vsem nosečnicam pa želim lepo, mirno, čudovito in nepozabno nosečnost, z olji ali brez.

Še nekaj uporabnih virov informacij glede uporabe eteričnih olj v nosečnosti in po porodu:
– meni zelo zanimiv blog “navadne” mame
– zelo uporabna knjiga o eteričnih oljih za nosečnice in dojenčke
– in še en blog doule … recimo, da je dovolj za začetek raziskovanja o tej temi. 😉

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)