Article

Kako smo naravno pozdravili vnetje ušes

Najprej moram hitro potrkati na les, ker zelo dobro preživljamo zimske dni. Razen zelo kratkotrajnih viroz in nahodov s smrkanjem in kašljanjem se s čim resnejšim še nismo ubadali (spet trkam!!). Sredi decembra pa nas je obiskalo poleg nahoda z vročino še vnetje ušes. Mislim, da je vnetje ušes eno bolj zoprnih tegob v otroštvu. Pa tudi strašljivo, saj večina ne ve, kako otroku pomagat pri neznosnih bolečinah. Skoraj ni hujšega, kot gledati otroka, ko ga nekaj hudo boli, pa ne moreš nič konkretnega narediti… Vedno sem bila zelo hvaležna, da se mi ni treba ukvarjati s tem, sem pa veliko brala in si beležila “prvo pomoč”, ko/če nas kdaj slučajno doleti. In nas tudi je.

Najprej je šestletnica sredi noči potožila, da jo boli uho (zakaj se to vedno zgodi ponoči?). Okoli ušesa, za njim in po ušesu sem ji namazala z eteričnim oljem čajevca in za uho prilepila prerezan strok česna. Zaspala je s toplo blazinico na ušesu. Naslednji dan je tu pa tam še potožila, da jo boli, predvsem pri čiščenju nosa, verjetno zaradi pritiska na srednje uho, njeno razpoloženje pa je bilo čisto ok. Vseeno sva šli do zdravnika, da ji pogleda v uho in diagnoza je bila – pordeli bobnič, torej vnetje in predpisana tridnevna kura z antibiotikom. Priznam, nisem navdušenec nad antibiotikom, res ne. Sploh pa ne za zadeve, za katere verjamem, da se lahko pozdravijo brez, samo traja kakšen dan ali dva dlje. Po prebiranju stranskih učinkov antibiotika pa me je zdravljenje z njim povsem minilo, tudi zato, ker hčerka ni kazala nobenih znakov bolečine in trpljenja zaradi postavljene diagnoze. Uporabljali sva česnovo vodo (kapljala sem ji v uho, pogreto na sobno temperaturo) in olje čajevca (mazala za in po ušesu, olja namreč nikoli ne dajemo v uho!) in prehlad/viroza/bolečina v ušesih oziroma karkoli je že bilo, je minilo. Čez tri dni pa je isto doletelo mlajšo hčerko, s tem, da je ona preživela dan z vročino nad 38 stopinj C in z veliko joka in cartanja ter spanja oziroma dremanja v mojem naročju.

Knjiga How to raise a healthy child

Knjiga How to raise a healthy child

Da bi se naravnega zdravljenja pri obeh, sploh pri mlajši, ki jo je “viroza” vidno zdelala, lotila z večjo mero samozavesti, sem že n-tič vzela v roke knjigo ameriškega pediatra dr. Mendelsohna (knjiga vredna vsakega centa in še več, za vse, ki želijo zdravje svojih otrok vzeti v svoje roke) in še enkrat prebrala poglavje o vnetju ušes. Zanimivo, da več kot 80% t.i. vnetij je virusnega izvora, torej antibiotiki niti ne morejo pomagati. In večina vnetij izveni sama po sebi, z zdravljenjem ali brez.

Poleg tega so me pred kratkim navdušila in povsem prevzela eterična olja in ob raziskovanju uporabe le-teh sem našla tudi informacije o zdravljenju vnetij ušes in spremljajoče bolečine. Ker je bila mlajša hčerka res uboga, sem si pomagala še s homeopatijo, vse njene simptome je pokrivala pulsatila. Ušesa pa sem ji mazala s sivkinim oljem in čajevcem, oba znana po svojih protivnetnih in protibolečinskih učinkih, ter podplate z oljno mešanico, ki podpira imunski sistem. Za lažje obvladovanje bolečin, si lahko pomagamo tudi z baziliko, vendar tega olja takrat še nisem imela doma.

Nevem sicer kaj je na koncu pomagalo, verjetno kombinacija obojega, ampak zvečer je bila veliko boljša, noč je lepo prespala in naslednji dan bila skoraj kot nova. Eterična olja in homeopatijo sem še enkrat uporabila (z ustreznim vsaj 2urnim razmakom, ker sicer se delovanje homeopatije lahko izniči ali zmanjša) in voila – zdrava, brez antibiotika in obiska zdravnika. In pripravljena na nove podvige v vrtcu in doma. 🙂

Dodatek dne 5.11.2016: Še ena preizkušena pomoč pri bolečih ušesih, nam je do sedaj vedno pomagala. Najdemo kakšno staro nogavico in jo do polovice napolnimo z morsko soljo (lahko je kakšna cenejša sol, tadobro Piransko prišparajmo raje za hrano :)). Zavežemo z gumico, da sol ne leze ven in jo pogrejemo, lahko v mikrovalovni pečici ali v ponvi na štedilniku ali v pečici, ampak previdno v vsakem primeru, da se ne zažge. Grejemo do temperature, ki je še znosna za prenesti na koži. Tako toplo solno nogavico položimo na uho in pustimo dokler ni boljše oziroma dokler se preveč ne ohladi. Če na toplo nogavico kanemo še kapljico eteričnega olja bazilike ali čajevca, pa še toliko bolje. Ampak deluje tudi brez tega 🙂

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)