Article

Vesela čistilka Limona

Eterično olje limone ima močan in svež vonj po citrusih in visoko vsebnost antioksidantov. Je hladno stiskano, narejeno iz limoninih olupkov. S tem so ohranjeni in še potencirani vsi zdravilni učinki same limone. Eterično olje limone je še eno od olj, brez katerega si ne znam več predstavljati vsakdana. Kapljica ali dve olja v pol litra vode me poživi in osveži, hkrati pa pomaga razstrupit telo (enako učinek ima tudi sok sveže stisnjene limone v mlačni vodi zjutraj na tešče), dve do tri kapljice v difuzorju pa pomagajo dvigniti razpoloženje, koncentracijo in odpraviti neprijetne vonjave v celotnem stanovanju. Limona je tudi odličen čistilec.

limona

Pa poglejmo še nekaj najpogostejših načinov uporabe limoninega eteričnega olja.

Odstranjevalec maščob

Ko umažemo oblačilo ali zapacamo površino z maščobo, dodamo par kapljic olja v čistilo in z lahkoto odstranimo maščobo. Prav tako z oljem enostavno odstranimo ostanke lepila, selotejpa, obliža.

Vsestranski čistilec

V gospodinjstvu ima podobno vlogo in uporabo kot Purification, saj prav tako eliminira in preprečuje razne vonjave (po hrani, cigaretih…), osvežuje prostore, posodo in perilo. Z dodatkom 5ih kapljic olja v 2-3dcl vode dobimo domače čistilo za kopalnico, kuhinjo, ploščice, tla, parket. Osveži, očisti in poskrbi za lep sijaj. Če to zmešamo v prazno sprej stekleničko, dobimo hkrati še osvežilec zraka.

Kozmetični pripomoček

Pomaga čistiti kožo in ogrce, odpravljati mozolje in uravnavati ph kože. Je torej odličen pripomoček pri negi kože (tudi za starostne pege). Prav tako celi in neguje razpokane pete. Previdno pri uporabi olja na koži, ker je občutljivo na neposredno sončno svetlobo, zato se 24 ur po nanosu izogibamo direktni sončni izpostavljenosti namazanega predela kože. Olje lahko uporabimo tudi za posvetlitev las oziroma pramenov. Na lase nanesemo olje in gremo uživat na sonce. Redno spremljamo dogajanje na laseh in ko dosežemo željen učinek, lase dobro speremo.

Koncentracija in sprostitev

Vdihavanje oziroma difuziranje eteričnega olja limone pripomore k boljši koncentraciji in osredotočenosti pri delu in učenju, prav tako pa pomaga pri sprostitvi in odpravi stresa, hkrati pa še očisti zrak v sobi.

Čistilec sadja in zelenjave

V umivalnik poln vode kanemo 3-5 kapljic limoninega olja, dodamo sadje/zelenjavo in jo operemo. Limonina voda bo pomagala odstraniti vosek in pesticide iz površine sadja in zelenjave, kar je še posebej zaželjeno pri neorganskem sadju in zelenjavi. Prav tako nam bo limonina voda ohranila svežino narezanega sadja in preprečila njegovo porjavitev.

Pomočnik pri našem zdravju

Z njegovo pomočjo razstrupljamo telo (1-2 kapljici v mlačno vodo in popijemo na tešče), blažimo vneto grlo, kašelj in prehlad (grgranje olja v vodi ali dodamo toplemu čaju z medom), blažimo sezonske alergije (kapljico olja namažemo za ušesi in pod nosom), zdravimo vnetje ušes (namažemo okoli ušesa), odpravljamo herpes in afte (s čistimi rokami namažemo rano s kombinacijo kokosovega in limoninega olja, mažemo vsakih par ur, dokler ne izgine), odpravljamo ustni zadah (grgranje)…

in nenazadnje…

Kuhanje

V vseh receptih, ki zahtevajo limonino aromo (sok ali nariban olupek), lahko uporabimo eterično olje. Vendar previdno. Dodajamo po kapljicah in preverjamo okus do želenega.

Pa veselo limonanje 😉

p.s. Tale zapis sem sestavljala skoraj dva dni (običajno rabim pol dopoldneva), moja zbranost je bila na nuli. Drugi dan, ko mi še vedno pisanje ni šlo izpod prstov, sem kanila dve kapljici limoninega olja v difuzor in zbranost se je vrnila. Res deluje, juhu! Zdaj pa kar ne morem nehat, hehe… 😀

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)