Article

Uporaba eteričnih olj pri otrocih

Eden od meni glavnih razlogov za nakup eteričnih olj je bila ravno njihova raznolika uporaba pri otrocih. Prvo kupljeno eterično olje terapevtske kvalitete je bilo za lajšanje kašlja in prehlada pri puncah, ter drugo za odganjanje insektov. In ko sem se odločala za nadaljne nakupe najbolj uporabnih eteričnih olj v vsakdanjem življenju, sem tudi najprej iskala njihovo uporabnost pri otrocih. Plus seveda ustvariti bolj zdravo in naravno življenje in bivalno okolje. 

Eterična olja pridobivajo iz rastlin, vendar so veliko močnejša in bolj koncetrirana, zaradi česar je večja verjetnost, da se srečamo s kakšnimi problemi pri njihovi uporabi (draženje kože, alergijske reakcije, občutljivost), še posebej pri otrocih. Eterična olja lahko pri otrocih drugače delujejo kot pri odraslih. Eden od razlogov za to je, da so njihova telesa precej manjša, torej ne potrebujejo enake količine olja kot odrasli. Otroci so tudi veliko bolj občutljivi na terapevtske učinke olj, zato že minimalne količine olja pri njih učinkujejo. Nenazadnje, otroci še niso izpostavljeni toliko različnim vplivom iz okolja kot odrasli, zato njihova telesa niso sposobna predelati veliko novih stvari naenkrat. Zato se pri otrocih vedno držim načela manj je več, pri eteričnih oljih pa sploh (tudi pri lastni uporabi).

Torej, da postopamo čimbolj varno, olja vedno redčimo. Mnogi odsvetujejo uporabo olj pri dojenčkih in mlajših od dveh let in priporočajo hidrolate in/ali samo zelišča. Sama sem olja začela uporabljati, ko je mlajša hčerka že dopolnila dve leti, bolj intenzivno pa šele po tretjem letu starosti. Najbolj varen način redčenja olj pri otrocih mlajših od 6 let je 0,25% redčenje (1 kapljica v 4 čajnih žličkah baznega olja) in pri otrocih starejših od 6 let 1% redčenje (1 kapljica olja v 1 čajni žlički baznega olja). To lahko še rahlo variira glede na namen uporabe olj – ali jih uporabimo preventivno ali kurativno. Olja, s katerimi redčimo eterična olja, se imenujejo bazna olja. Ta so lahko olivno, kokosovo, mandljevo.., tudi navadno otroško olje je uporabno za te namene. Vedno pa hranimo eterična olja izven dosega otrok.

Redčenje eteričnih olj

Redčenje eteričnih olj

Več o varnosti uporabe olj pri otrocih in ustreznem redčenju lahko preberete tukaj.

Če povzamem, meni najljubša olja za uporabo pri svojih otrocih so:
Sivka: pomiritev in dober spanec ter oskrba bušk in ran
Peace & Calming: za mirno vzdušje v stanovanju, sploh v poznih popoldanskih urah, ko se začnemo počasi pripravljati za spanje
Thieves: za odganjanje bacilov in virusov ter podporo imunskemu sistemu, ko se nas kaj loteva
Purification: za odganjanje insektov in za nego pri piku, ugrizu insektov ter za čisti zrak v stanovanju
* Panaway: za lajšanje bolečin pri rasti (growing pains) ali pri fizičnih poškodbah

 

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)