Article

Učinkovita in naravna pomoč pri pikih komarjev

Poletje se sicer bliža h koncu, a komarji še vztrajajo, vsaj ob obali, kjer preživljamo zadnji teden počitnic. Že lani smo si uspešno pomagali z domačim pripravkom proti komarjem in tudi letos nam je dobro služil. Tako da na nakup le-tega niti ne pomislimo več. Vse kar potrebujemo je:

  • flaška na sprej,
  • destilirana voda
  • in nekaj kapljic eteričnih olj.

    Meni osebno je najbolj učinkovita mešanice sivke, limonske trave in citronele, lahko pa dodamo tudi evkaliptus, čajevec, baziliko in geranijo. Pred vsako uporabo dobro premešamo in našpricamo kožo, oblačila, prostor… Pazimo samo na oči.

Zvečer, ko se ta mala leteča in krvi željna nadlega pojavi, imam flaško vedno pripravljeno in samo pošpricam po goli koži. Pred spanjem namažem punci in jima pošpricam posteljo in okolico. Postopek ponovim, ko grem sama spat. Sicer proti jutru mešanica že popusti in včasih se tudi pojavi kakšen novi pik na koži. Za oskrbo le-teh nam je zadnja leta odlično služilo sivkino olje, letos pa sem odkrila še močnejšo in učinkovitejšo mešanico.

Potrebujemo temno flaško (najboljše so prazne in dobro umite flaške od eteričnih olj) ali roll-on flaške. V njo najprej dodamo eterična olja po kapljicah in nato do vrha nalijemo osnovno olje (npr. kokosovo, olje grozdnih pečk, jojobino…). Uporabimo pa:
– sivko z njenimi pomirjevalnimi in blažilnimi lastnostmi
– čajevec z antiseptičnim in protivnetnim delovanjem ter
– baziliko za lajšanje srbenja.

Če imamo 5 ml flaško, dodamo 15 kapljic sivke, 10 kapljic čajevca ter 10 kapljic bazilike.

Takoj po piku namažemo to mešanico na mesto pika, srbenje bo v parih minutah prenehalo, oteklina pa se bo zmanjšala. Preverjeno na lastni koži. Čeprav sem bila temeljito zaščitena z zgoraj omenjeno mešanico za odganjanje komarjev, sem en del kože zgrešila in komar ga je našel. Po petih minutah nanosa nisem več čutila pika in srbenja, po desetih minutah pa mesta pika ni bilo sploh več videti niti čutiti.

Svetovno! Preprosto, poceni in predvsem NARAVNO 🙂

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)