Article

Šolska jutranja rutina

Šola se bliža in kmalu bo konec jutranjega poležavanja, mirnega zbujanja in prebujanja, igranja do poldneva v pižamah, zajtrka na vrtu… Vse to bo zamenjalo zgodnje zvonenje budilke, hitro vstajanje in rihtanje, pripravljanje zajtrka, priganjanje otrok, da se zbudijo, umijejo in oblečejo, popijejo jutranji sok in pojejo zajtrk. Spakirajo vse potrebno v torbe in se obujejo… In potem lovljenje zadnjih minut pravočasnega odhoda od doma, da smo v šoli dovolj zgodaj za miren vstop v razred. Morda komu zveni enostavno, ampak tisti, ki imate otroke, se verjetno lahko poistovetite, da odprava od doma z otroki ni ravno enostavna zadeva. Sploh kadar smo časovno tempirani. Ker me misel na to živčno jutranjo rutino kar mrazi, sem se odločila, da v letošnjem šolskem letu po svojih najboljših močeh to spremenim v nekaj bolj mirnega, veselega, pozitivnega, predvsem pa učinkovitega. Ideje sem našla na temle blogu in so mi zelo všečne.


Prva sprememba, ki jo vpeljem v naša šolska jutra, je tedensko planiranje oblačenja. To je bilo do sedaj najbolj mučno, ker sem dovolila, da sta si zmišljevali, premišljevali, trmarili in posledično potem oblačili več kot 15 minut, jaz pa “norela” zraven… Nova rutina: V nedeljo zvečer se odločimo, kaj pride v poštev, naredimo kombinacije in jih obesimo na 5 oziroma 10 obešalnikov. Naša bodoča tretješolka bo pripravila imena posameznih dni, ki jih bomo potem obesili na vsak obešalnik posebej.

Druga sprememba bo dodati glasbo v naša jutra. Ne samo, da te glasba poživi in izboljša razpoloženje, kar je zjutraj zelo dobrodošlo, tudi ideja, da naredimo neko play-listo priljubljenih pesmi in določimo, do katere pesmi moramo biti oblečeni in do katere za mizo v kuhinji, mi je odlična! Punci obožujeta glasbene hite iz 80ih, tako da naloga izbire pesmi ne bo težka 🙂

Tretja ideja, ki mi je iz zgornjega linka tudi zelo všeč, pa so afirmacije. Nikoli ni prezgodaj ali prepozno vpeljati pozitivno razmišljanje v otrokovo glavo. “Danes je čudovit dan.” “Močna sem in zmorem vse, česar se lotim.”  …

good-morning-quotes-picture

To bo to, zaenkrat! Pa da vidimo, če bo štart v novo šolsko leto kaj lepši in učinkovitejši. 🙂
(vir fotk: internet)

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)