Article

So kvalitetna eterična olja (pre)draga?

Velikokrat dobim vprašanje, koliko pa stanejo ta olja, o katerih kar naprej pišem. Ali dobim komentar, joj, to je tako drago. Odgovor na takšno vprašanje ni enostaven. Zaradi tega ne dodajam k opisom posameznih olj informacije o ceni. Kajti cene olj so zelo različne. Če pišem o cenah “mojih” olj, ki jih kupujem s 24% popustom, se le te gibljejo od 11€ za 15ml flaško eteričnega olja (recimo limona), pa vse do 180€! (za 5 ml olja vrtnice). Večina meni uporabnih olj (ki polnijo našo domačo lekarno) pa stane nekje med 20 in 70€ za 15ml. Če je to drago ali ne, je relativno, odvisno od vsakega posameznika in njegovih financ ter pričakovanj. Da nam postane cena določenega olja malo bolj “prijazna”, se moramo zavedati, da za eno flaško visoko kvalitetnega olja potrebujejo ogromno rastlinskega materiala.

money money money

money money money…

Ena mojih najljubših oljnih mešanic, ki nas ohranja zdrave ali hitro prežene bolezen ter ima še malo morje drugih uporabnih lastnosti, me stane cca 35€. Koristimo ga že celo zimo, pa ga je še polovica flaške. Čez poletje bo verjetno malo manj v uporabi, torej sem z njim preskrbljena še celo naslednjo zimo.

Visoko kvalitetna eterična olja so tako koncentrirana in močna, da je ponavadi že ena kapljica olja dovolj za rešitev določene težave ali neprijetnosti. Če je v 15ml flaški cca 250-300 kapljic (odvisno od konsistence olja, ena so bolj tekoča, druga manj) in če flaška stane 35€, me torej ena kapljica olja stane 14 centov ali manj. Pri zgoraj omenjenem olju je ena kapljica, ki jo zmešam s čajno žlico baznega olja, dovolj za nekaj dni preventive za obe punci. Torej samo za ohranjanje njunega zdravja s tem oljem zapravim samo 14 centov. Samo za informacijo: v 5 ml flaški je cca 85 kapljic olja.

Ko sem se minula leta opremljala z vsemi pripomočki za preventivo in kurativo med zimskimi meseci (sirupi za dvig odpornosti, probiotiki, vitamin c, razne kremice, čaji in drugi vitaminski napitki, da sadja, zelenjave in druge zdravilne hrane niti ne omenjam…) sem zapravila veliko več kot 35 €, veliko veliko več… Ampak, ker mi je zdravje najbolj pomembno, mi cena za ohranjanje zdravja pač ni bila. V bistvu mi še zdaj ni, me pa veseli, če pridem ceneje skozi (koga pa ne ;)) in z enakim ali celo boljšim rezultatom. Letos smo pregurali zimo z minimalnimi prehladi, nekaj dni vročine, en sinusitis (lani v istem obdobju 5!) in eno gripozno obolenje, prakticirali pa samo eterična olja, sveže sadno-zelenjavne sokove in smutije ter olje polenovke (zaradi pomanjkanja sonca). Seveda ne smem pozabiti na raznorazne čaje (čebulne, zeliščne), redno uporabo fiziološke tekočine, dovolj tekočine in gibanja ter čimbolj raznovrstno prehrano in čimmanj sladkarij… Ampak to je pač naš izbran življenjski slog.

Vsekakor je odločitev  za način ohranjanja zdravja ali ponovno vzpostavitev le-tega na strani vsakega posameznika. In tudi odgovornost za lastno zdravje je samo v naših rokah, na nikogar drugega tega ne moremo preložiti. Še najmanj pa na zdravnike (ampak to je že druga zgodba). Naša izkušnja je takšna, da manj kot hodimo k zdravniku, bolj smo zdravi. In eterična olja nam pri tem zelo pomagajo. Želim, da tudi tebi in tvojim najbližjim.

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)