Article

Skrivnostni Frankincense (kadilna bosvelija)

Eterično olje kadilne bosvelije imenujejo tudi tekoče zlato ali kralj med olji. Ko sem ga prejela, se mi je zdel od vseh olj najbolj skrivnostni. Zakaj? Ker sem v bistvu prvič slišala za to olje, kaj šele da bi vedela, kaj naj z njim počnem. To olje sem v prvih oljnatih mesecih najmanjkrat uporabila. Enkrat sem ga difuzirala, ker me je zanimal vonj in njegov učinek ter enkrat sem si naredila piling za obraz z njegovim dodatkom. Potem pa me je kolegica spraševala o njem in odločila sem se, če že podrobneje raziskujem njegovo uporabo, da jo tudi zapišem.

Frankincense

 

Frankincense je olje s spiritualnim pridihom. Že njegovo ime tako zveni. Verjetno ni naključje, da so ga na Srednjem vzhodu več tisoč let uporabljali kot sveto olje v duhovne namene. Ko sem ga prvič dala v difuzor, je mož najprej pripomnil, zakaj stanovanje diši po cerkvi in maši. 🙂 Dejansko ima tak duhovni učinek, zaradi česar je primeren za meditacije, za umiritev duše ter umik od norega sveta v svojo notranjost. Zmanjšuje tudi stres in preganja depresijo. Bistri um in povečuje koncentracijo. Dovolj je že vdihavanje (difuziranje) ali masaža razredčenega olja po vratu in ramenih. Če ga nanesemo nerazredčenega na predel okoli srca, bi naj pomagalo, kadar imamo občutek manjvrednosti ali smo nesigurni v sebe.

Frankincense je zelo pogosto uporabljen tudi za nego kože. Ima pozitivne učinke na zmanjševanje in odpravljanje brazgotin, gub ter ugodno deluje na grobo in razpokano kožo. Kapljico ali dve kanemo v bazno olje (najprimernejše za nego kože je po mojem mnenju kokosovo olje) in namažemo na problematično mesto (na brazgotino, okoli oči…). Lahko ga dodamo v tonik, s katerim si navlažimo obraz ali v kremo za okoli oči. Ali v piling za obraz oziroma za telo. Možnosti je veliko. Pomaga tudi pri pikih insektov, ublaži srbenje in bolečino. Celi kožo poškodovano od pretiranega sončenja. Neguje krhke nohte. Pravi lepotni spremljevalec, torej.

Poleg vsega tega pa še dobro vpliva na zdravje. Podpira imunski sistem. Če se nas loteva prehlad, si z njim namažemo podplate. Pri težavah s kašljem difuziramo ali vtremo na prsni koš. Pri bolečem grlu pa si  z njim namažemo vrat.

Kot je videti, je njegova uporaba zelo raznolika. Podpira nas pri duhovnem, vizualnem in zdravstvenem področju našega življenja. Me sploh ne čudi, zakaj si zasluži naziv kralj med olji.

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)