Article

Skoraj veganska čokoladna torta

November je v naši hiši (in pri bližnji žlahti) praznični mesec, poln pojedin in dodatnih kalorij. Takrat me ponavadi prime, da naredim vsaj eno torto, ki pa ni običajna rojstnodnevna torta (takšna z veliko bele moke, sladkorja, maščobe in jajc). Vedno najdem kakšno bolj zdravo, ki me pritegne in se spravim eksperimentirat. Za tiste taprave, lepe, fotogenične torte poskrbi moževa teta, za kar sem zelo hvaležna, ker takšnih se meni, po pravici povedano, ne da delat… Mojo eksperimentno torto tako dobi za rojstni dan mož, ki je povsem ravnodušen do tega ali bo sploh uspela in če bo užitna. In ker zaradi tega nisem pod nobenih pritiskom, da mora nujno uspet, običajno potem tudi lepo uspe. 🙂 Tale tortica pa me je pritegnila predvsem zaradi enostavne priprave in “glavne” sestavine – to je avokado, ki je prava bomba vitaminov in mineralov.

img_6496

Vsebuje namreč vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E in K, plus kalcij, železo, magnezij, mangan, fosfor, natrij, zink ter kalij. Če to ni dovolj dobrih razlogov, da naredimo avokadovo torto, pa tudi nič nočem 🙂

In kako to gre? Potrebujemo:
– 3 skodelice moke po želji (jaz sem uporabila pirino)
– 5 žlic grenkega kakava v prahu
– 2 žlički pecilnega praška
– 2 žlički sode bikarbone (obnese se tudi samo soda, preverjeno, če slučajno nimate ali ne uporabljate pecilnega)
– 1/4 žličke soli
Vse naštete suhe sestavine zmešamo v eni posodi.

V drugi posodi pa v gladko tekočo zmes skombiniramo naslednje sestavine, sladkor dodamo nazadnje:
– 1/4 skodelice olivnega ali katerega drugega rastlinskega olja
– 1 zrel in gladko zmečkan avokado
– 1,5 skodelice vode
– 2 žlički belega kisa (brez skrbi, ne bo imela okusa po njem, bo pa kis poskrbel, da bo testo rahlo)
– 2 žlički ekstrakta vanilije
– 2 skodelici sladkorja (po želji tudi manj, če je cilj manj sladka torta. Jaz sem dala cca 1 skodelico, pa je bila mogoče za odtenek premalo sladka)

Mokro zmes vlijemo v suho in dobro premešamo, da nastane homogena čokoladna masa. Nato jo vlijemo v namaščen pekač in pečemo pri 175 st. C cca 20-25 min. Ko se pečena torta nekoliko ohladi, lahko pripravimo čokoladni preliv:
– 1 zrel avokado
– 1 banano
– 2-3 žlice grenkega kakava
– 2-3 žlice sladkorja
dobro premešamo. Jaz sem uporabila kar blender, da je nastala fina gladka čokoladna krema. Ker je bila bolj rahlo čokoladne barve (zaradi zelenega odtenka avokada in “blede” banane), sem stopila še cca 50g jedilne čokolade z žlico kokosovega olja in jo vmešala v avokadovo kremo). S to kremo sem premazala površino torte, za okrasitev pa uporabila kokosovo moko in sladko smetano.

img_6500

Ker v naši družini nismo vegani, se nisem striktno držala originalnega recepta, je pa vse neveganske dodatke (čokolado in smetano) povsem enostavno nadomestiti z ustreznimi substituti.

Slavljenec je bil navdušen, ostali tudi, predvsem pa mi je všeč, da sta jo z veseljem pojedli tudi punci, ki sta do malo drugačnih okusov včasih nekoliko zadržani. Ok, priznam, da je smetana naredila svoje, svoj delež vitaminov in mineralov pa sta le dobili 🙂

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)