Article

Sirup “Ostanimo-zdravi”

Zima se bliža, ni kaj… Mraz nas je že malo potipal in samo vprašanje časa je, kdaj se bodo pojavili še zamašeni nosovi in krehanje. Zato je zadnji čas, da se oborožimo pred virusi in bakterijami ter podpremo naš imunski sistem, ki bo v naslednjih mesecih pošteno na preizkušnji. Ker nad nekimi super praški, pripravki in vitaminskimi tabletami/bonboni nisem najbolj navdušena, sem vedno na preži za naravnimi rešitvami. Edino kar kupimo in v tej obliki konzumiramo v tem hladnem delu leta so probiotiki in pa ribje olje. Vse ostalo pa poskušamo pridobiti iz hrane.

Recept za tale super sirup je čisto enostaven, po internetu pa je tudi zokrožil že ničkolikokrat. Verjetno ste ga vsaj enkrat nekje že zasledili. Tole je pa moja varianta.
V glavnem, potrebujemo:
– prazen kozarec medu ali recimo kokosovega olja (kot v mojem primeru)
– 2-3 limone, lahko tudi 4 če so manjše. Obvezno naj bodo bio, ker uporabimo kar cele
– kakšnih 5-7 cm dolgo korenino ingverja (če se le da dobit bio, ali pa vsaj ne kitajskega izvora)
– ter domač surov med (takšnega, ki ni segrevan)

img_6448

V kozarec zložimo na kocke ali lističe narezano limono (kar z olupkom, če je bio, sicer jo umijte in olupite), dodamo umit, olupljen in na lističe narezan ingver ter zalijemo z medom, dokler niso limone z ingverjem povsem prekrite. Kozarec zapremo in pustimo, da se vse skupaj nekaj dni “paca”, utekočini in rahlo zaželira. Nekateri pustijo tudi kak mesec pri miru, v hladilniku. Po mojih izkušnjah je pripravljen za konzumiranje že po parih dneh. Nekateri limone naribajo ali samo ožmejo in uporabijo sok, meni pa je ljubša varianta s koščki, prvič ker na ta način limono in vse njene koristi maksimalno izkoristimo ter drugič, ker so limonini koščki namočeni v med prav dobri za pojest. Spominjajo na limonine bonbone, samo da so tile zdravi 🙂

Zakaj ravno limona, ingver in med?
– Limona je bogat vir vitamina C, ki je bistven pri krepitvi imunskega sistema, saj nevtralizira proste radikale v telesu in s tem zmanjšuje/preprečuje razna vnetja.
– Ingver nam pomaga izločati strupe iz telesa s potenjem in služi kot dobro orožje v boju proti prehladu ali gripi. Ko se nas nekaj loteva, si pripravimo ingverjev čaj, ki nas bo pogrel in pospešil vročino, ta pa bo skurila viruse in bakterije. Ta varianta je sicer manj primerna za otroke, ker je ingverjev čaj kar precej pekoč. Alternativa pri otrocih je recimo lipov čaj.
– Med je antibakterijski, antivirusni, blaži boleče grlo in je odlično naravno zdravilo za umirjanje kašlja. Telesu daje podporo v borbi z okužbami.

Naravna sladkost medu se odlično ujema z limonino kislostjo in ostrino ingverja, zato je sirup prav prijetnega okusa.

Tako. Zdaj pa hitro naredit eno rundo limonino-ingverjevega sirupa in zaužit po eno žlico na dan (otroci 1 čajno žličko), da odžene zdravnika stran. Lahko se tudi vmeša v čaj, samo prevroč naj ne bo, saj se vse zdravilne lastnosti medu pri tem uničijo.

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)