Article

Regratov sirup in med

Pred prvomajskimi počitnicami in pred prvo letošnjo košnjo nas je rumeni travnik čisto premamil in s puncama smo se odpravile potrgat rumene cvetove, preden jih je dedi pokosil.

rumeni travnik

Iz prve runde nabiranja je nastal oziroma še nastaja regratov med, iz druge runde pa je skuhan regratov sirup in čaka v steklenicah na kuhinjskem pultu za selitev v klet.

Ker se mi s prvo rundo nabranih cvetov ni dalo kuhati sirupa, sem se odločila preizkusiti način, ki ga prakticiram s smrekovimi vršički. Cvetkom smo počistile zelene dele in jih natlačile v kozarce za vlaganje skupaj s sladkorjem. Kozarce sem postavila na okensko polico, kjer ji vsako popoldne greje sonce. Ko se bo povsem utekočinilo, bom med precedila v kozarce od marmelade in ga shranila v klet.

Regratov med

Iz druge runde cvetov pa sem skuhala sirup, ki je meni osebno zelo dober, čeprav sem mu letos dodala samo eno limono, tako da ni tako kiselkast kot lani, ko so bile dodane tri limone (in mislim da tudi 2 pomaranči).

Recept pa je: 300 regratovih cvetov, 3 narezane limone in pomaranče skuham v dveh litrih vode, ko zavre, pustim še 30 min rahlo vreti. Sok nato precedim in v še toplo tekočino dodam 1 kg sladkorja. Ko se sladkor povsem stopi, sok prelijem v steklenice in dobro zaprem. Dobila sem 2,5 litra sirupa za mešanje z vodo… Preden sem uspela iti po tretjo rundo cvetov so se že spremenili v lučke 🙂

Epilog, dodan čez dober mesec:
prva varianta sirupa – cvetovi s sladkorjem na okenski polici ni uspel, začel se je lepo utekočinjat, potem pa ni bilo več dovolj toplote (sonca) in se je vse skupaj spremenilo v sladkorno-cvetni “pac”. Na koncu sem vse skupaj malo pogrela na štedilniku, toliko da se je utekočinilo in precedila v kozarčke. Ampak ni bilo uporabno. Drugo leto bom raje kar vse skupaj skuhala v regratov sok. 🙂

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)