Article

Pošasti, pozor!

Vsakdo, ki ima otroke, se prej ali slej sreča s problemom nočnih pošasti in z otrokovim odlašanjem odhoda v posteljo ter izgovorom, da ga bo strah, ko bo tema. Tudi pri nas se to še vedno pojavlja in se bo verjetno še nekaj let. Če sem iskrena, tudi meni ni najbolj prijetno sredi noči v temi. Sploh kadar sem sama. Kot nalašč takrat domišljija zaživi in vidiš/slišiš stvari, ki jih sicer ne.

Rešitev sem iskala in našla v svetu eteričnih olj – nastal je sprej, ki smo ga mi poimenovali odganjalec pošasti. Ni večera, da ne pošpricam postelj, vseh temnih kotičkov sobe, lovilca sanj ter “črne luknje” (izhod iz sobe). Punci sta zadovoljni in mirno zaspita.

Priprava je zelo preprosta. Vse kar potrebujemo je:
– sprej stekleničko,
– destilirano vodo in
– nekaj kapljic eteričnih olj.

Po želji lahko del vode zamenjamo z alkoholom, da prej izhlapi in ne pušča mokrih sledi na površinah. Ali s hidrolatom nepozebnika, ki poskrbi, da se eterična olja in voda bolje pomešajo. Ampak tudi samo z vodo bo učinkovalo. Koliko kapljic? V 50 ml flaško dam nekje med 10-20 kapljic olj. Predlagam pa, da začnete z malo in potem povečujete. Še vedno se lažje dodajajo kot pa odvzemajo oz redčijo. Pred vsako uporabo pa dobro pretresite, preden pošpricate.

Uporabimo lahko različna olja, ki pozitivno vplivajo na pomiritev in spanec. Osnovno in najbolj znano je seveda sivkino olje, kateremu rada dodam tudi par kapljic cedre. Poleg teh dveh pa obstaja še kar nekaj eteričnih olj in njihovih kombinacij, ki so učinkovite za pomiritev telesa, duha in možganov, za relaksacijo, lepše sanje in trden spanec: pomaranča, majaron, ylang ylang, vetiver, kamilica, kadilna bosvelija, komarček…

Ker imam sama kar nekaj različnih olj doma, rada eksperimentiram, tako da vedno naredim malo drugačno različico spreja. Pri eteričnih oljih je sploh tako, da eno nekomu odgovarja, drugemu ne. Poznam ljudi, ki obožujejo sivko, in tudi take, ki jim smrdi. Zato je fino preizkušati različna olja in različne kombinacije, da najdeš sebi in svojim najprimernejšo.

Pa še nekaj različnih kombinacij za “otroški spalni sprej”:
– sivka + kamilica
– sivka + cedra + vetiver
– kadilna bosvelija + pomaranča
– sivka + kadilna bosvelija
– cedra + sivka + ylang ylang
– sivka + limona
– sivka + pomaranča
– sivka + cedra + majaron
…. In še bi lahko naštevala… Pa bo dovolj zaenkrat. Upam, da preženete vse pošasti, ki kratijo otroški spanec! 🙂

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)