Article

Eterično olje poprove mete (peppermint)

Poznaš čokoladice After eight? Ko povoham eterično olje poprove mete, se najprej spomnim na njih. Vonj olja je zelo izrazit, močan in svež. Poprova meta je že od nekdaj znana po svojih blagodejnih učinkih na prebavo. Metin čaj je meni osebno eden ljubših, še posebno ob prebavnih težavah in slabosti, je zelo prijetnega okusa in deluje pomirjevalno. Torej ni nenavadno, da mi je tudi to olje zelo pri srcu. Že samo vohanje olja umiri neprijetne občutke v trebuhu, kadar nam kakšna hrana obleži v želodcu ali njena prebava povzroči neprijetno počutje.

Pepermint je še eno olje s širokim spektrom uporabe. V kombinaciji z nekaterimi drugimi olji lahko pomaga pri stresnem glavobolu, pri sezonskih alergijah (seneni nahod), pri prehladu in kašlju, pa tudi pri hujšanju in ohranjanju telesne teže.

Samostojno pa eterično olje peperminta najpogosteje uporabljamo pri slabostih in prebavnih težavah. Kadar koga boli trebuh, namažem razredčeno olje okoli popka v kontra smeri urinega kazalca. Nato na mesto nanosa položim toplo oblogo, da se olje hitreje absorbira in začne delovati. Če se me loteva občutek slabosti ali neprijetno tiščanje v želodcu, povoham olje ali si v steklenico vode kanem par kapljic in pijem po požirkih.

Pepermint olje se lahko uporablja tudi pri zniževanju vročine, kapljico olja z baznim oljem namažemo na podplate in ponavljamo vsake pol ure, dokler vročina ne pade. Sama tega še nisem prakticirala, ker ne znižujem vročine, če res ni treba (in zaenkrat še ni bilo, trkam!).

Pred kakšnim fizičnim naporom (recimo pred intenzivno telovadbo) si kaneš kapljico olja na zapestja, saj spodbuja energijo in zagon. In če te velikokrat kolca, naj bi pepermintovo olje pomagalo tudi pri odpravi kolcanja. Razredčenega (2:1) namažeš na ustno nebo. Tudi to preizkusim ob naslednjem kolcanju.

Še nekaj predlogov uporab: pomoč v boju z depresijo, za odganjanje insektov in žuželk (predvsem mravelj in pajkov), za poživitev utrujenih nog oz. mišic, za večjo zbranost, za sveži zadah, proti zgagi… ni da ni. Vedno znova sem navdušena nad vsestransko uporabo teh olj in sem hvaležna, da sem jih odkrila.

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)