Article

Osnove eteričnih olj

Aktivno jih sedaj uporabljamo nekaj mesecev in vedno bolj sem navdušena. Skoraj si ne znam več predstavljat življenja brez njih. Za vsako tegobo, na katero naletimo, grem najprej iskat rešitev v eteričnih oljih. Dva dni nazaj je mož potarnal, da ga boli glava in da ne želi vzeti lekadola, da pa bi rad pred spanjem še naredil par stvari za službo. Pobrskala sem po mojih zaznamkih in našla kar nekaj oljnatih rešitev proti glavobolu. Izbrala sem po svojem občutku najprimernejšega, mu s kapljico le-tega namazala temena in zatilje in ker je bilo že pozno, šla spat. Zjutraj mi ves navdušen pove, da ga je kmalu po nanosu nehala glava bolet in da je lahko v miru končal, kar si je zadal. Bila sem navdušena. itak 🙂

In potem se začnem spraševati, kako je možno, da nekaj tako skromnega in naravnega sploh lahko pomaga. Saj je “samo” olje.

Kaj sploh so eterična olja?

Eterična olja so aromatični, potencirani, zelo koncentrirani rastlinski ekstrakti, ki jih najdemo v rožah, drevesih, koreninah, listih in semenih. Študije so pokazale, da vsebujejo veliko zdravilnih lastnosti. Prav tako lahko eterična olja pomirijo um, dvignejo razpoloženje, poživijo in sprostijo. Ta neverjetna rastlinska olja tudi krasno dišijo in njihova uporaba je preprosta, enostavna ter zelo učinkovita. Obožujem jih.

Eterična olja lahko uporabljamo posamezno ali v medsebojni kombinaciji, da še povečamo njihovo učinkovitost. Pomembno pa je, da uporabljamo visoko kvalitetna olja. Nekatera podjetja proizvajajo cenejša olja, tako da uporabljajo kemijske ekstrakte ali destilirajo na visokih temperaturah, kar pa uniči zdravilne lastnosti olj. Pri izbiri kvalitetnih olj se tudi ne moremo zanašati na določbe državnih inštitucij, kot je npr FDA (Food and Drug Administration v ZDA), ki pravi, da je dovolj samo 10% eteričnega olja v steklenički za oznako “pure essential oil” torej čisto eterično olje. FDA nima nobenega certifikata oziroma postopka odobritve za te proizvode.

Kvalitetna eterična olja so pridobljena iz rastlin z nizkotemperaturno destilacijo, tako olja ohranijo vse zdravilne učinke. Olja iz citrusov pa so celo hladno stiskana. To je edina kakovost, ki si jo lahko želimo za zdravje sebe in svoje družine.

Uporaba eteričnih olj je pestra, pomagajo nam pri ohranjanju zdravja in dobrega počutja. Z njimi si lahko pripravimo zdravo kopel, domače proizvode za nego telesa in tudi domača čistila brez kemije. Zelo so uporabna tudi pri hišnih ljubljenčkih in celo v kuhariji.

Eterična olja so zaradi destilacijskega postopka veliko bolj skoncentrirana kot posušena zelišča. Za razliko od rastlinskih olj, ki hitro postanejo žarka, eterična olja žarka ne postanejo. Potrebno je veliko rastlinskega materiala za nekaj kapljic olja. To pojasni, zakaj cene eteričnih olj tako zelo nihajo, saj se cene in kvaliteta rastlin za posamezna olja razlikujejo.

Eterična olja se v zdravilne namene uporabljajo že tisoče let. Obstaja celo 188 zapisov o eteričnih oljih in njihovi uporabi v sami Bibliji in tudi drugih zgodovinskih tekstih.

vir besedila je tale zanimiva spletna stran oz blog.

 

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)