Article

Oče in hči

Brez da veliko tuhtam, berem in raziskujem, mi je povsem jasno, kako pomembna je vloga očetov v življenju deklic. Seveda tudi pri fantih, na drugačen način, ampak v to se ne bom spuščala, prvič, ker nimam sinov in drugič, ker mi zaradi prvega razloga to ni pomembno. In ob prebiranju raznih člankov, kolumn in nasvetov tele gospe sem naletela na tale zanimiv članek o odnosu med očetom in hčerko: “Hči se bo skozi čustveni in psihološki razvoj identificirala po mami, a tisti, ki ji bo držal ogledalo in ji znal povedati kako posebna je, je oče. Oče je prvi pomembni moški v hčerkinem življenju in zato je zelo pomembno, da znajo očetje svojim odraščajočim deklicam povedati, kako lepe so, posebne in seveda pametne, očarljive. Ko to izreče oče, dobi bodoča odrasla ženska sporočilo, da je vredna takšna kot je saj se ji sporočila očeta vsadijo v tisti kotiček čustvovanja, iz katerega kasneje izhaja njena lastna vrednost, pozitivna samopodoba in samozavest, da je točno takšna kot je, izjemna in odlična.”

In ker si vsaka mama želi za svoje otroke najboljše, tudi to področje ni nobena izjema. Kakor mi je trenutno nepredstavljivo svoji dve smrkljici videti v vlogi odraslih žensk, pa bi naredila vse, da bosta samozavestni, močni in odločni in da bosta v svoje življenje privabili temu primerne partnerje.

Torej, zakaj je vloga očeta pri tem tako pomembna? Da sama ne odkrivam tople vode na tem področju, si bom dovolila citirati zapis ge. Melite Kuhar… Članek je bil objavljen v reviji Lisa št. 3/2014. Pravi pa tole:

Kaj naj hčerke slišijo od svojih očetov?
Oče v zgodnjem življenju hčerke igra izjemno pomembno vlogo. On je tisti prvi moški, po katerem bo pozneje odrasla ženska naravnala svoj ‘kompas’ glede lastne vrednosti, sprejemanja svoje posebnosti, sposobnosti, sprejetosti in ženskosti.
Apeliram na očete, da svojim hčerkicam, ki začenjajo vstopati v najstniško obdobje, to je nekako pri desetih ali dvanajstih letih, povedo, da so za njih izjemne, inteligentne, sposobne in lepe. Ko to hči sliši od svojega očeta, ki mu verjame in ki predstavlja prvo pomembno moško figuro v njenem življenju, ji bodo te besede lahko kdaj tudi rešile življenje, ko se bo zavedala, da je sposobna, močna in vredna ljubezni ter pozornosti. Skozi zgornja sporočila oče vsadi v hči vedenje, da ji ni treba moledovati za ljubezen in pozornost, temveč da je takšna, kot je, najboljša in najbolj vredna. Tako bo hči razvila zdravo samopodobo, bo v stiku z lastnimi čustvi in zavedanjem, da je za svojega očeta in družino pomembna. S tem se bo počutila tudi varno, tako pa se bo v veliki meri izognila tudi skušnjavam, ki jih prinese odraščanje.

V obdobju najstništva dekleta preizkušajo različne strategije prilaganja zahtevam sovrstnikov, šolskih zahtev, najstniških zaljubljenosti in spogledovanj. Bolj bo vedela, kdo je in kakšna je njena lastna vrednost, bolj bo znala odgovorno reagirati in ne bo brezglavo hitela v nevarne skušnjave, ki lahko pustijo tudi zelo hude in nevarne posledice za vse življenje.

Zato poudarjam, da je izredno pomembno, da očetje v puberteti nastopite do svojih hčera in jim znate izraziti svojo očetovsko ljubezen in pripadnost, kajti s tem boste hčerki dali izjemno pomembno popotnico v njen svet partnerstva in zdravega odnosa do sebe in človeka, ki ga bo izbrala za sopotnika skozi življenje. Mame smo pomembne za hčerke do pubertete s svojo ljubeznijo, razumevanjem in skrbjo ter nego, v najbolj kritičnih letih pa ste pomembnejši očetje.

Povzetek: očetje, potrudite se, vzemite si čas za svoje odraščajoče dame, ker sedanji trenutek se ne bo nikoli več vrnil. Bodite v oporo hčerkam, iskreno in z ljubeznijo!

Uau, ane? 🙂 Priporočam, da preberete oba navedena članka in pri tem upam, da se čimveč očetov po svojih najboljših močeh ravna po zgoraj napisanih predlogih. Če se lahko našim hčerkam na ta preprosti način vsaj malo olajša prihajajoče naporno pubertetno in adolescentno obdobje, se vsekakor splača. Še posebej, če ga zapustijo močne in samozavestne in predvsem zadovoljne same s sabo ter prepričane v sebe.

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)