Article

Naravno nad prehlade?

Aaaaahhh… kakor je jesen lahko lepa, pisana ter zima radodarna s sneženimi aktivnostmi, pa mi sezonski prehladi znajo pošteno pokvariti jesenske in zimske dni. Od oktobra pa do aprila je moja kuhinja polno založena z medom, limonami in limetami, vitaminom c, raznimi posušenimi zelišči (žajbelj, materina dušica, slez, melisa, vršički, bezeg, kamilica), s čebulo in česnom ter ingverjem in pa seveda začimb ala cimet, kajenski poper, kurkuma, klinčki… Da niti ne omenjam litrov fiziološke raztopine, ki jo kuham skoraj vsak dan in pa papirnatih robčkov, ki v zimskih dneh zavzamejo pomemben del v gospodinjskih odpadkih.

čebulni čaj z medom

Čebulni čaj z medom

Receptov za lajšanje prehladnih tegob je nešteto. Vsak lahko najde med njimi tiste, ki mu odgovarjajo. Osebno verjamem v naravne rešitve, je pa res, da traja nekaj dni, da se zadeva omili in pozdravi, medtem ko lekadol ali coldrex “delujeta” hitreje. Delujeta v narekovajih zato, ker se ne strinjam samo s prekrivanjem simptomov, ampak za sebe in svojo družino hočem tudi odpravo vzroka, kakršenkoli že je.

Zadnja leta se srečujem s pogostimi sinusnimi vnetji. V minulih 12ih mesecih sem imela rekordno število le-teh, pojavljala so se skoraj vsak mesec, še poleti se mi jim ni uspelo izogniti. Grozljivka! Kako jih rešujem ali vsaj omilim? Antibiotiki ne pridejo več v poštev, dvakrat sem se zdravila z njimi in so sicer olajšali zadevo, ampak se je čez nekaj mesecev ponovila. To pa za mene ni rešitev.

Običajno zdaj prakticiram:
– redno spiranje nosu s fiziološko raztopino v kombinaciji s slezom in probiotiki,
– mazanje nosnega korena s teatree oljem in inhalacije z njim,
– inhalacije s česnom – super zadeva za omilit glavobol, ki ga povzročijo vneti sinusi
– čebula ali česen redno na jedilniku za zajtrk (na srečo mi v dopoldanskih urah skoraj ni treba v javnost, hehe),
– sveže stisnjeni sadno-zelenjavni sokovi na tešče,
– odprava kravjega mleka (ker je bioresonanca pokazala alergijo nanj) in sladkorja,
– psihično ravnovesje in ustrezne afirmacije
– in seveda poooočiiiiteeeek! Prehlad ni drugega kot klic telesa po počitku, odklopu od vsakdanje norije, če se, upoštevajoč nori tempo današnjega življenja, to le da.

Pa ostanite zdravi!

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)