Article

Naravno nad PMS?

Oooh, radosti mesečnega perila! In vsega, kar prinese poleg. Posebej “zabavno” doživetje pa je predmenstrualni sindrom, ki se mi zdi z leti vedno bolj nadležen. Ker mi čas ekspresno hitro mineva, se mi zdi, da je tudi kar naprej prisoten 🙁 In kaj se takrat dogaja? Apetit se mi poveča (čokolade in čipsi, pozor!), počutje se poslabša (komaj se premikam in kaj naredim), pojavi se sitnoba (vse mi gre na živce), boli me trebuh in glava, vleče me v  vodoravni položaj nekam v temo in tišino, nenormalno mi je vroče (tista zoprna vročina od znotraj)… Pa še kakšna nadloga bi se našla. Na srečo traja samo nekaj dni in mine nekje v dveh dneh po nastopu menstruacije.

Že nekaj let ne posegam več po tabletah za lajšanje bolečin zaradi glavobola in krčev (včasih je bil nalgesin namreč moj stalni spremljevalec), zato pa iščem naravne rešitve. Obstaja kar nekaj alternativ za lajšanje tega obdobja v mesecu od prakticiranja joge do pravilne izbire hrane… Sama uporabljam predvsem homeopatijo, ki se zelo dobro obnese, zadnje mesece pa raziskujem in preizkušam eterična olja. Med slednjimi obstaja kar nekaj izbire na tem področju. Odlična za odpravljanje in blaženje pms simptomov so eterična olja geranije, vrtnice, sivke, muškatne kadulje, kamilice, majarona, ylang ylanga, jasmina, bergamotke, ciprese, bazilike in rožmarina… Izbire je res veliko.

Nekaj predlogov uporabe eteričnih olj za posamezne težave (vir je tale zanimiv članek):
pri depresiji – eterično olje muškatne kadulje, jasmina in ylang-ylanga
pri nihanju razpoloženja – olje sivke, muškatne kadulje in ylang-ylanga
pri anksioznosti – sivka, bergamotka in ylang-ylang
pri krčih – sivka, geranija and majaron
pri bolečinah – geranija in majaron
pri povečanem apetitu – olje komarčka in pačulija
pri zastajanju vode v telesu – grenivka, cipresa in olje korenčkovih semen
pri težavah s prebavo – ingver, poprova meta in kamilica
pri utrujenosti – olje rožmarina, bazilike in grenivke

Ker vse teh (še) nimam doma, si pač pomagam s tistimi, ki so pri roki:
sivko za pomiritev in odpravo glavobola,
rožmarin z limono proti utrujenosti,
poprovo meto za prebavo ali pri slabosti,
grenivko za boljše razpoloženje, proti zatekanju in povečanem apetitu.

Kavč in Joy, moja dobra prijatelja v "tistem" času meseca ;)

Kavč in srečno olje, moja dobra prijatelja v “tistem” času meseca 😉

Prijetno presenečena pa sem bila pri uporabi Joy mešanice eteričnih olj. Vsebuje namreč nekatera zgoraj našteta olja, ki so lahko v pomoč pri tegobah pms in menstruacije: bergamotko, ylang ylang, geranijo, limono, semena koriandra, mandarino, jasmin, kamilico in vrtnico. Pri kar precej nadležnih krčih (in posledično nejevolji in nerazpoloženosti za karkoli) sem si s to oljno mešanico namazala spodnji del trebuha, ostanek olja na rokah pa razmazala za ušesi in po sencah. Krči so v roku pol ure skoraj ponehali, razpoloženje pa se je opazno izboljšalo.

Čeprav že nekaj časa verjamem v dejansko učinkovitost teh olj, me občasno še vedno presenetijo. 🙂 In misel na še kar nekaj let življenja s to nadlogo od menstruacije je veliko lažja, ko vem, da imam nekaj učinkovitega (in varnega) doma in vedno na razpolago.

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)