Article

Naravno nad klope in komarje

Pomlad in poletje sta moja najljubša letna časa, ki pa žal prineseta zraven tudi plazečo in letečo golazen. Tu mislim predvsem na klope, komarje, ose in muhe. Vsako leto bolj intenzivno iščem naravne odganjalce teh nadležnih insektov. Verjetno mi ni treba posebej poudarjati nevarnost trgovinskih proizvodov ala raid, baygon ipd. za eliminacijo le-teh, zadnja leta pa že tudi vrabčki čivkajo o škodljivosti uporabe insekticidov.

Zunaj pred hišo, na vrtu že nekaj let uspešno prakticiramo tako posebno posodo (lovilec mrčesa), v katero naliješ vino ali kis in obesiš na vrtno uto ali žleb. Vonj kisa privabi muhe in ose, ki najdejo luknjo na spodnji strani posode in zletijo noter, nazaj ven pa ne morejo. In v zelo kratkem času se v posodi nabere lepa zbirka nadležnih letalcev.

lovilec mrčesa (vir: agronet.si)

lovilec mrčesa (vir: agronet.si)

Kaj pa v notranjih prostorih? Sploh v večernih in nočnih urah, ko se komarji zbudijo in iščejo večerjo? Definitivno najbolj učinkovita je mreža na oknih, ki pa ima vsaj dve pomanjkljivosti – slabo zračenje prostora in oteženo umivanje oken (eden glavnih razlogov, zakaj moja okna niso večkrat umita).

Tukaj pa nam lahko spet olajšajo življenje določene rastline oziroma eterična olja iz njih. Komarji ne marajo vonja sivke, limonske trave, čajevca, poprove mete, evkalipta pa tudi geranije. Našteta eterična olja lahko zmešamo z baznim oljem, da dobimo oljnato mešanico za odganjanje komarjev, katero mažemo po koži. Osebno pa mi je bolj všečna različica z vodo, da jo lahko damo v stekleničko s pršilom, kar olajša uporabo pa tudi ne pušča mastnih madežev. Pa tudi prijaznejša je pri uporabi na otrocih. V tej različici je priporočljiva uporaba hidrolata nepozebnika (hamamelis), ki pomaga, da se eterična olja bolje zmešajo z vodo.

sivka proti komarjem

Enako mešanico si naredimo še za odganjanje klopov, ki so nočna mora marsikoga. Mene sicer ne morijo, rada jih pa vseeno nimam. In ko se zadržujemo v naravi, uporabim enaka olja, kot pri komarjih, dodam pa še kakšno citrusno olje (recimo limono).

V kolikor vas je klopov res grozno strah (zaradi vseh možnih boleznih, ki jih lahko prenašajo), zelo priporočam branje tele knjige: upam si trditi, da bo pregnala (ali vsaj omilila) strah pred klopi, hkrati pa je tudi polna naravnih in učinkovitih rešitev za zdravljenje bolezni, ki jih klopi lahko prinesejo.

eterična olja pri ugrizih klopov

Pri ugrizu klopa in po njegovi varni odstranitvi (klopa s pinceto zagrabim čimbližje koži in ga z vrtenjem potegnem iz kože) mesto pika namažem z oljem čajevca ali sivke, ki poskrbita za razkužitev in protibaketerijsko delovanje. Če pa mesto pika srbi, po lahko pomaga olje poprove mete. Pri preprečevanju okužbe po ugrizu klopa dobro deluje tudi homeopatija, ki jo zadnje čase zelo uspešno prakticiramo tako pri zdravljenju in preprečevanju raznih bolezni.

Dobro opremljeni z znanjem, s homeopatijo in z eteričnimi olji pa nam komarji in klopi ter drugi nadležni insekti ne morejo do živega 🙂

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)