Article

Naravno barvanje las

Če mi je na ostalih področjih življenja uspelo zaviti v bolj ali manj naravne načine in rešitve, pa sem se pri barvanju las temu do sedaj izmikala. Ideja o naravnih barvah za lase mi je bila sicer že dolgo všeč, a poznala sem samo kano, ki naredi lase izrazito rdeče, ta barva pa me ni mikala. Poleg tega sem si predstavljala, da je to eno samo packarija, ki ne da zadovoljivega rezultata. Posledično me torej ni nikoli mikalo poizkusiti. Raje sem zamižala in utišala slabo vest ob barvanju las z umetnimi barvami ter le-to izvajala čiiiiim bolj poredko. Na srečo se moji lasje relativno počasi barvajo na sivo, ampak jih je v zadnjih letih nastalo toliko, da mi že bodejo v oči in motijo.

Ko se mi je začel narastek nepobarvanih las vidno povečevati, je priletelo v moj e-poštni predal sporočilo o delavnici naravnega barvanja. Zvenelo je mikavno, bilo je ob solidni uri, blizu, zastonj in sem šla. Od tam pa odšla navdušena nad novimi spoznanji ter z dvema paketkoma naravnih barv 🙂 Kaj me je prepričalo, da preizkusim naravne barve za lase? (Btw: izbrala sem barve od Etnobotanike)

Prvi in glavni razlog je izogibanje dodajanju strupov v telo, še posebej upoštevajoč, da se že več kot eno leto borim proti raznim alergijam na povsem običajne vsakodnevne stvari. Dodatnih kemikalij najverjetneje moje telo ni ravno veselo, ane… Saj vemo, da običajne barve lase vsebujejo tudi karcerogene sestavine? Ki pridejo skozi lasišče v telo prej kot v pol minute? Strašljivo…

Drugi razlog je ta, da te rastlinice, iz katerih so naravne barve pripravljene, lase in lasišče zdravijo, krepijo, ščitijo, izboljšujejo njihovo rast, odpravljajo marsikatero težavo z lasmi in lasiščem ipd.

Plus ostali razlogi za naravno barvanje:
– da lahko tudi z naravnimi barvami ustvarjamo različne nianse barv. Ni končna barva las samo rdeča, kot sem si prej predstavljala. Je pa res, da je končni rezultat odvisen od las in da povsem enaka mešanica ne bo na dveh različnih glavah ustvarila enakega rezultata. Le-ta variira glede na posamezen las, njegovo strukturo ter osnovno barvo.
– da lahko barvamo kolikor pogosto želimo, saj nam ne škodijo, kvečjemu koristijo. Tako, da v primeru, da vam dobljeni odtenek ne odgovarja, je recimo presvetel, lahko brez težav naredite novo mešanico z malo drugačnim razmerjem sestavin in ponovno “napacate” na lase.

In moja prva (in druga izkušnja)? Zelo pozitivna. Za prvo barvanje sem sicer imela prerahlo mešanico in ni pustila zelo vidnega rezultata kar se barve tiče. So pa bili lasje mehki in bleščeči. Pred dnevi sem ponovila zadevo z malo bolj “močnim” razmerjem barv in rezultat je še lepši.

Zdaj pa slabe strani naravnega barvanja. Ne bom trdila, da jih ni, hehe.

  • Prva in meni največja pomanjkljivost je časovno planiranje barvanja las. Če sem se prej odločila v trenutku, da si želim spremeniti barvo las ali pobarvati narastek, sem to lahko naredila takoj. Pač kupiš barvo, odpreš, zmešaš in nanašaš. Pustiš predpisan čas gor in spereš. To je to. Pri naravnih barvah pa je treba prah zmešati 24 ur pred planiranem barvanjem las, ker traja da se barva razvije, potem pa imeti naslednji dan oz po 24ih urah časa vsaj 5 ur v smislu, da v miru naneseš na lase in pustiš vsaj 4 ure na glavi. Torej brez kakšnih opravkov izven doma.
  • Postopek samega nanašanja je malo drugačen kot pri komercialnih barvah za lase. Masa pride podobne strukture in gostote kot blato (tisto iz zemlje ;)), ima kar precej močan (sicer naraven) vonj. Pomaga, če se barvaš, ko ti vnetje sinusov pobere možnost vonja (moja prva izkušnja). Posledično se tudi podobno kot zemlja dokaj hitro suši. Dobra stran pa je, da se lahko nanaša kar z rokami (priporočam uporabo rokavic) in dokaj enostavno vmasira v lase in lasišče, pa nič ne kaplja, tako da je kopalnica minimalno umazana. Razen ob spiranju barve iz las.
  • Ko uspeš vso barvo enakomerno razporediti po laseh, si glavo oviješ v prozorno folijo, da se ne strdi in čez namontiraš brisačo ali ruto, da se ustvari topel učinek. In potem 4 ali več ur počakaš, da se barva in lasje dodobra spoznajo in prijatejsko povežejo 😀 Lahko se pusti tudi čez noč, čeprav si ne predstavljam, kako bi spala s to gmoto zmesi in folije na glavi. Tako da tega nisem zaenkrat prakticirala.
  • Še ena “slaba” stran naravnih barv: Če je tvoja naravna barva las rjava, črna, rdeča, temna…, ni nobene variante, da z naravnimi barvami dobiš blond odtenek las. To žal (zaenkrat) ne gre. Ko pa se sprijazniš s svojo barvo las in le-to “nadgradiš” z rastlinskimi odtenki, pa je zadovoljstvo nad lepim naravnim odtenkom las lahko povsem na mestu 🙂

 

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)