Article

Naravne rešitve pri vnetju sinusov… ali moja izkušnja zdravljenja

Vnetje sinusov je moja najhujša nočna mora zadnjih 10ih let! Seveda v tako dolgi dobi ponavljanja preraste v kronično vnetje. Če mislite, da je akutno vnetje zoprno, potem še niste doživeli kroničnega… Moj osebni rekord je bil nekaj let nazaj 10 vnetij sinusov v enem koledarskem letu. Ne hecam se… Na cca štiri tedne so se odvijali, kot menstruacija! Pa slednja se v roku 5 dni vsaj lepo poslovi in je mir dobre 3 tedne. Sinuse sem vsakič zdravila 10-14 dni, potem bila 14 dni nekako zdrava in nato spet jovo na novo. Ena seansa je bila celo sredi poletja, za pop****… 🙁 Če bi se dalo, bi si nos in celotne sinuse kar iztrgala iz glave… G r o z l j i v o! Kdor je vsaj enkrat prebolel vnetje sinusov, ve o čem govorim.

Pri meni se vedno začne z grlom. Ko začutim kraspanje in boleče požiranje, si mislim: O, shit… Pa smo tam… Seveda grem takoj v boj z vsemi preverjenimi (naravnimi, itak) načini in v kakem dnevu ali dveh ponavadi grlobol mine. Nato pa se vse skupaj prestavi v nos in mi en dan napolno teče iz njega. Kiham in smrkam ko norec! Koš za smeti ne “folga” sprejemati porabljenih robčkov… Proti večeru takega kihajočega in smrkajočega dne se nos že zabije, da je nemogoče dihat skozi. Takrat je nujna lekarniška pomoč v obliki kapljic za nos (operil ipd). To je edino farmacevtsko zdravilo, ki ga ne morem dati stran, če hočem ponoči vsaj malo spati. Seveda ima “luštne” stranske učinke. Sploh po letih in letih jemanja mi je prav fino stanjšal in uničil sluznico. In posledično pripomogel k mojemu alergenemu stanju. Nato sledi dober teden (tudi 14 dni) totalno zabitega nosu, hudega pritiska v glavi, kot da jo hoče raznesit, poškodovana, boleča koža okoli nosu od nenehnega brisanja, celotno boleče telo (kot pri gripi), slabo spanje, ker operil čez čas neha ustrezno delovati oz. se sluznica nanj že navadi… Pa še občutljivost na mrzel zrak, boleči zobje, izguba voha in okusa.

Anbitiotikom sem se zadnja leta izogibala kot hudič križa. Namesto letanja do zdravnikov, za katere sem vedela da nimajo druge rešitve, sem raje prebirala vse možne članke, revije, bloge, forume, knjige in iskala s čim vse lahko rešim to svoje kronično stanje, brez obiska zdravnika. V vseh teh letih sem našla ogromno nasvetov, načinov, receptov, ki bi naj pomagali pozdraviti ali omiliti vnetje sinusov. In mislim, da sem sčasoma sprobala praktično vse: od spiranja nosu s fiziološko raztopino, inhaliranja, pitja čajev in raznoraznih zvarkov, do eterike in homeopatije, akupunkture in tapkanja, nenazadnje tudi žvrkljanje kokosovega olja ter celo spiranje nosu s šentjanževim oljem (aauuuu!) ter še druge bolj ali manj boleče metode.

Če je kaj od tega dejansko pomagalo, težko rečem. Nekaj stvari je definitivno omililo zadevo, vendar če gre za kronično vnetje v telesu, samo zdravljenje zunanjih simptomov dolgoročno ne bo rešilo situacije. Pri enem od zadnjih vnetjih sem imela vsega dovolj in sem šla po antibiotike. V upanju, da me bojo čudežne tabletke rešile muk. Po treh dneh jemanja se situacija še ni izboljšala (pa bi se morala, če je antibiotik ustrezen), sem pa dobila ošpicam podobne izpuščaje po celem telesu in jih takoj nehala jemati.

Kasneje se je izkazalo, da so mi ti antibiotiki na nek način celo pomagali na pot do zdravljenja. Povzročili so izbruh alergij v obliki srbečega dermatitisa po celem telesu, ki se je pojavljal in izginjal, tako da sem ga nekaj mesecev celo ignorirala in nič urgirala (tega NE delajte!). Po slabem letu nenehenega ponavljala teh bolečih in srbečih kožnih izpuščajev pa sem le “zbrala pogum” in se naročila na bioresonančno terapijo. To je bila ena boljših zdravstvenih odločitev v mojem življenju. Pokazala je namreč, kaj vse v mojem telesu ne štima (in mi povzročila popoln šok, o tem kdaj drugič) in začela sem dolgotrajno in sprva precej naporno zdravljenje. Po enem letu obiskov sem število prehladnih vnetij zmanjšala na 2-3 letno (pa še ti so trajali samo par dni), lani pa je po dolgem času minila zima BREZ enega prehlada.

Letošnji non stop deževen in oblačen november ter pomanjkanje sonca pa je po dolgem času spet pripeljal prehlad k nam domov. Najprej je začela smrkat Lia, par dni po tem pa se je oglasilo moje grlo. O-o! Not good! 🙁

Po enem dnevu grlobola (ki sem ga uspešno zatrla s kisovimi napitki ter žajbljevim čajem), smrkanja/kihanja ter prvih znakov, da se vse skupaj seli v sinuse, sem šla na bioresonančno terapijo. Istočasno pa začela z inhalacijami hrastovega lubja ter špricanja morske vode z ekstraktom zelene alge v nos… In po 24h sem bila kot nova. Sicer še občasno posmrkam, pa zvečer se mi še malo nos zamaši, to pa je tudi vse.

Top stvari, na katere sedaj prisegam, kadar kateregakoli od nas doleti prehlad ali (bohnedi) vnetje sinusov, so:

 • redno spiranje nosu s fiziološko raztopino, da sproti spiramo smrklje iz nosu in preprečimo vnetje obnosnih votlin ali celo ušes
 • pitje zdravilnih čajev, med njimi je čebulni z medom eden bolj priljubljenih
 • topla limonada s kisom, medom in cimetom
 • čebulni sirup za razbit sluz v nosu, da le-ta začne ven tečt
 • narezana čebula ob vzglavju med spanjem, da se nos ne maši
 • difuziranje evkaliptusa, rožmarina, peperminta, limone, klinčkov ipd. tudi pomaga pri odpiranju nosne votline ter razkužuje zrak v prostoru
 • inhaliranje čajevca ali stisnjenega česna ali hrastovega lubja (slednje je top! ne boli in ne draži sluznic in hitro pomaga)
 • veeeliiikoooo pit, da telo lažje spira toksine v telesu
 • umakniti sladkor, mleko in žita iz jedilnikov (kolikor pač gre)
 • počivanje! Prehlad je znak, da rabi telo malo pavze, zato brez slabe vesti v posteljo ali na kavč in noge v luft.
 • ter nenazadnje in v mojem kroničnem primeru – obisk moje bioresonančne terapetke, ki naredi čudež in mi pozdravi začetek prehlada in vnetja sinusov v dnevu ali dveh.

Skratka, če povzamem mojo dolgo zgodbo oziroma moje mnenje. Če gre za akutno vnetje, sem prepričana, da lahko zadevo pozdravite z uporabo naravnih zadev. V večini primerov bodo pomagale. V kolikor pa ne, nam še vedno ostanejo antibiotiki. Vendar je glavni problem le-teh, da uničijo črevesno floro (če je ustrezno ne obnoviš) torej naš imunski sistem in smo po njihovem jemanju še bolj dovzetni za raznorazne okužbe, ki spet terjajo uporabo antibiotikov. Znajdemo se v začaranem krogu, kot sem se jaz, ko so me v mlajših letih filali z njimi in mi uničili črevesje (plus neustrezna hrana, ampak to je že druga zgodba).

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)