Article

Naravne rešitve pri kašlju

Pa nas je našel… Kašelj. Meni najbolj nadležna, zoprna, nezaželena tegoba zimskega časa. Pa čeprav je koristen, ima svoj namen, saj je obrambni mehanizem telesa, ki ščiti in čisti dihalne poti, ga vseeno ne maram (kdo ga pa?). Posebej nočnega. Ta je najhujši. In takšen trenutno napada našega najmlajšega (sicer najbolj zdravega) člana družine. Začelo se je z vročino in slabim počutjem, kar smo pripisali malo bolj napornemu vikendu, a po parih dneh počivanja se je stanje nadaljevalo v prehlad z vedno polnim nosom in grozovitim kašljanjem.

BlogRelevant_NaturalCoughRemediesFromAroundtheBlogosphere1-504x334Vir fotke

Ko že mislim, da po nekaj letih spopadanja s to nadlogo, popolnoma “obvladam” umirjanje nočnega kašlja, me le-ta vedno znova preizkuša. Po kupljenih sirupih že dolgo ne posegam več. Ob trenutkih nemoči in želji pomagati kašljajočemu otroku sem nekoč iskala rešitve tudi v lekarniških pripravkih proti kašlju, od takih bolj”naravnih” do bolj konkretnih. Pa noben ni naredil čudeža, samo povečal tveganje za morebitne ne tako nedolžne stranske učinke. Zato sem začela iskati domače in naravne alternative pri lajšanju, zdravljenju in odpravljanju kašlja.

Ker je kašelj konec koncev koristna zadeva, ni najbolj pametno, da ga poskušamo zatreti. Še posebno mokrega ne, saj s tem preprečimo izločanje sluzi, ki iz dihalnih poti čisti viruse in bakterije. Zaviranje produktivnega kašlja lahko ima resne posledice, saj se bakterije in virusi začnejo nabirati v pljučih in lahko vodijo v pljučnico.

Pri nas doma se najpogosteje borimo proti kašlju s pomočjo čebule in medu, čebulno – timijanovim čajem, slezom, žajbljevimi bonboni, inhaliranjem slane vode, rednim izpiranjem nosu, vlaženjem prostorov, v zadnjem letu z dodatki eteričnih olj, predvsem evkaliptusov, poprove mete in sivke. Ob nočnem kašljanju, ko v ležečem položaju sluz še bolj draži grlo, se je velikokrat dobro obnesla narezana čebula ob postelji, ker redči sluz, prepražene tople kamilice na prsih,  ker pomirjajo, polizana žlička medu, olje sivke na podplate ali prsni koš…

Trenutno pa se v moji kuhinji, medtem ko poslušam občasno Liino kašljanje iz spalnice, pripravlja prav poseben sirup, še ne preizkušen in me prav zanima, kako se bo obnesel. Sestavine so mi bile všeč in vse pri roki, pa je nastal. Poročam o učinkih. Pred spanjem pa sem jo malo naoljila, na prsa in hrbet je dobila mešanico eteričnih olj, ki podpirajo dihalne poti z dodatkom poprove mete za lažje dihanje, na podplate mešanico za podporo imunskemu sistemu ter v difuzor eterično olje kadilne bosvelije, ki pomirja in pomaga imunskemu sistemu v boju z boleznimi.

Obstaja pa pomoč pri kašlju tudi v homeopatiji, vendar, če sem iskrena, tam nazadnje iščem rešitve. Še posebno po spoznavanju s homeopatijo na posebnih predavanjih. Iskanje pravilnega zdravila mi je kljub rednemu obiskovanju predavanj vedno v izziv, saj je treba upoštevati prave simptome, na osnovi katerih izberemo čimbolj pravo zdravilo. V najboljšem primeru zdravilo pač ne bo delovalo, v najslabšem pa bo simptome, skupaj z boleznijo potisnilo nazaj. Le-ta se bo čez čas spet pojavila, lahko v drugi obliki in s tem nismo nič rešili. Pri tem mi ne gredo iz glave besede znanega slovenskega homeopata: “Ni ga hujšega, kot homeopatsko zafuran pacient.” Kadar se le odločim za homeopatsko zdravilo pri lajšanju težav s kašljem, se običajno držim načela: v kolikor prva doza izbranega zdravila ni naredila nobene spremembe, s tem zdravilom ne nadaljujem in poskusim najti ustreznejšega. Če le-tega ne najdem, pustim homeopatijo ob strani… In grem raje skuhat velik vrč čebulnega čaja 😉

Pa še dva zanimiva linka o naravnih rešitvah pri kašlju, vredna ogleda:
kašelj – naravno zdravljenje
– “moj pogled” na zdravljenje kašlja

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)