Article

Melisin sirup

Ne maram kupljenih sirupov. Na sploh ne maram sladkih pijač. Ampak punci pa ne marata piti samo vode. In ker sem že obupala, da bi ju navadila za žejo piti izključno vodo, sem pač pobrskala po receptih za domače sirupe in jih začela sama pripravljati. Sicer vsebujejo navaden sladkor, ampak vseeno manj kot kupljeni, predvsem pa so brez ostalih (ne)potrebnih dodatkov.

melisa

In tako je po regratovem sirupu zdaj na vrsti še melisin. Grm se že konkretno bohoti na vrtu, lanske zaloge sirupa v kleti pa pojenjajo. In ker so nam za konec tedna napovedali lepo deževno vreme, je bilo treba pred dežjem hitro stopiti v akcijo s škarjami in veliko košaro, nato pa še z velikim loncem, s parom bio limon in seveda s 3 litri vode.

Receptov za melisin sirup je veliko. Vsako leto preizkusim kakšnega drugačnega. Lani, recimo, sem delala tako, da sem meliso najprej usočila s sokovnikom in potem samo njen sok dala kuhat v sladko vodo z limonami. Ni bil slab, uporabnike je edino motila zelena usedlina v steklenici.

Letos pa delam tako, da trenutno namakam v treh litrih hladne vode kar konkretno količino melise, notri sem zrezala tudi dve limoni (celi) in dodala še limonin koncentrat. Po cca 24ih urah sledi preceditev (pri tem se trudim iz rezin limon iztisniti čimveč soka) in počasno segrevanje čiste tekočine s tremi kilogrami sladkorja. Vmes je treba mešati, da se sladkor stopi in ne prižge na dno posode. Ko je sladkor povsem stopljen, pretočim vroč sok v pečici segrete steklenice, jih dobro zaprem, počakam, da se ohladijo in jih shranim v klet.

melisin sirup
Čist enostavno, ane 😉

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)