Article

Limonini mafini brez glutena, jajc in mleka

Če se ti zdi priprava hrane brez glutena težka, si predstavljaj, da ne smeš jesti tudi jajc in mlečnih stvari. Ko brskam in iščem brezglutenske recepte, jih večina vsebuje tudi jajca in nekaj mlečnega. Naenkrat postane izogibanje zgolj glutenu mačji kašelj. Kajti obstaja več kot dovolj nadomestkov od mok do zdrobov in kaš, ki uspešno nadomestijo običajni kruh, peciva, testenine in ostale glutenske stvari, ki jih moraš črtati iz svojega jedilnika. Tudi kravje mleko je relativno lahko nadomestiti, dobri substituti so različna rastlinska mleka. Morda potrebuješ edino nekaj časa, da se navadiš okusa. Moj najpogosteje uporabljen nadomestek je rižev napitek, favorit pa kokosovo mleko, samo res dobrega je malo težje dobiti.

Dolgo pa sem iskala, s čim naj nadomestim jajca. To je malo težje. Predvsem ni ustreznega substituta za pripravo recimo palačink (čeprav se najdejo recepti za brezjajčne palačinke, ampak meni še nikoli niso uspele). Se pa da dokaj enostavno narediti razne kolačke, piškote, mafine, kruh brez kvasa ipd “biskvitno” pecivo. Ta skrivna nadomestna sestavina je v nekaterih primerih kar pretlačena banana, v bolj “zahtevnih” receptih pa mleti indijski trpotec in / ali chia semena. To dvoje sedaj nikoli ne manjka v moji kuhinjski omari.

Tokrat v moji pečici nastajajo limonini mafini, ki ne vsebujejo glutena, jajc in mleka.

Narejeni so hitro in čisto enostavno.

Posebej zmešamo SUHE SESTAVINE:
– 1,5 skodelice brezglutenske moke, to je cca 150 g (jaz sem zmešala čičerikino in univerzalno brezglutensko)
– 1 žlička pecilnega praška (oz vinskega kamna)
– ščepec soli
– 2 žlici rjavega sladkorja (če si sladkosned, dodaj sladkor, tile pridejo zelo rahlo sladki)

In nato še ločeno zmešamo MOKRE SESTAVINE:
– v kavni skodelici vode namočeni indijski trpotec
– pol kavne skodelice kokosovega olja
– 2 žlici agavinega sirupa
– par kapljic eteričnega olja limone (ali naribano lupino ekološke limone)
– 1 kavna skodelica riževega mleka

Indijski trpotec namočimo cca 5 min preden ga potrebujemo. V vmesnem času pripravimo in zmešamo vse ostale sestavine, suhe posebej, mokre posebej. Nato mokre dodamo suhim, premešamo v homogeno zmes, po potrebi dodajamo tekočino (vodo ali mleko) da nastane pacasta a ne premokra zmes, ki se drži skupaj. Za to poskrbi indijski trpotec.

Predevamo jo v mafin modelčke. Najboljši so silikonski, ker ne potrebujejo ne maščobe niti peki papirja. Pečemo pri 170 stopinj med 20 in 30 min, odvisno od moči pečice. Vmes preverjamo stanje in malo pred koncem z zobotrebcem poskusimo, če so kolački pečeni. Seveda lahko uporabimo tudi navaden (podolgovat) pekač ali tudi model za potico, samo dovolj majhnega uporabimo ali pač podvojimo (potrojimo) sestavine, da bo le-ta ustrezno poln.

Ko so kolački že skoraj ohlajeni, jih po želji premažemo z mešanico limoninega soka in kokosovega sladkorja. Iz zgornjih sestavin pride cca 6-8 kolačkov, odvisno kako veliki so modelčki.

Pa veselo in zdravo sladkanje!

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)