Article

Kreme za sončenje, da ali ne?

Zadnjih 30 let sem živela v prepričanju, da je uporaba krem za sončenje nujna, kadar smo izpostavljeni soncu dalj časa. In sem jih celo življenje tudi veselo uporabljala. Morskih počitnic ali obiskov bazena si nisem znala predstavljati brez zaščite v obliki sončne kreme.

vir: http://www.manikmag.com/mag/2014/07/09/sun-smart-sunscreen/

zaščita pred soncem


Ko pa se je pred šestimi leti rodila hčerka in se je bližalo poletje, s tem pa tudi iskanje primerne sončne kreme za 7 mesecev starega dojenčka, pa sem poooočaaaasi začela dojemati drugačne informacije glede teh krem, kot sem jih do takrat imela. Seveda sem za njeno prvo poletje vseeno kupila neko lekarniško varianto otroške kreme (v takratnem prepričanju, da je najboljša), pa je na srečo ostala skoraj neporabljena. Potem je sledil nakup Just-ove sončne kreme, ki je bila sicer ena boljših od vseh do takrat uporabljenih (če samo pomislim na tiste najbolj skomercializirane ala Nivea, Loreal ipd…), danes pa se tudi za to ne bi več odločila.

Tale članek je bil med prvimi, ki mi je dal misliti, katere kreme in če jih sploh uporabljati. Pošteno je zamajal moje prepričanje glede (ne)varnosti sonca in varnosti oziroma škodljivosti krem za sončenje. Potem pa še tale, ki govori o pomenu sončnih žarkov za naše telo, da dobimo dovolj vitamina D za zdrav imunski sistem, za močne kosti in zobe, za ustrezno hormonsko delovanje in še in še… Kaj zdaj? Je sonce zdravo ali ne? Se mu moramo izogibati ali izpostavljati? Poslušati sem začela zdravo kmečko pamet, ki pravi, da brez sonca ne bi bilo življenja. In temu sem prilagodila vse okoli zaščite oziroma izpostavljenosti soncu.

Zaščitimo se, če smo na soncu ob nevarnem času in dalj časa, kot je varno, da nas ne opeče. Uporabljamo samo varne, naravne proizvode, še raje pa umik v senco, klobuk na glavo in majico čez rame.  Za letos, ko bomo prvomajske praznike spet preživeli na morju (juhu!), sem nabavila olje malinovih pečk, ampak glede na napoved (oblačno in dež, pa upam da ne!) bo verjetno ostalo zaprto in bo počakalo na poletne mesece.

Zelo pa me mika, da bi kremo oziroma olje za sončenje naredila kar sama, receptov je ogromno, tale mi je še posebej všeč, saj vsebuje meni tako ljuba eterična olja 🙂

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)