Article

Jabolčni mafini z grškim jogurtom

Mmmmmmmmmmm, mafini! Moja najljubša sladica/prigrizek/malica/… za pripravljati. In jesti, seveda. To je pa tako hvaležna, enostavna, dobra in hitra zadeva, da skoraj nima konkurence. Obstaja že na tisoče receptov za raznorazne mafine, pa še vedno je na tisoče možnosti in izvedb vseh teh receptov. Obožujem pa jih zato, ker mi na najbolj enostaven način omogočajo porabo ostankov, ki bi jih sicer zavrgla ali porabo presežkov, kot so trenutno jabolka, ki padajo z dreves, da jih ne uspemo sproti pobirati. Kaj šele porabljati.

domača jabolka

Hvala narava, za obilo domačih jabolk 🙂

Domača jabolka zadnjih nekaj tednov kuham v čežane in marmelade, jih sočim in miksam, tiste ravno prav zrele pripravljam za zajtrke in malice, in seveda jaz ne bi bila jaz, če jih ne bi uporabila tudi v mafinih. Navdihnil me je recept na tejle strani in ne pretiravam, če rečem, da so tile jabolčni mafini BOŽANSKI. Mehki, nežni, sočni, dišeči in nadvse okusni. Plus enostavni za narediti, niti električnega mešalnika ne potrebujem, kar pride zelo prav, ko jih pripravljam zvečer za zajtrk naslednji dan.

No, pa poglejmo tale res simpl recept za res ful dobre mafine. Kot običajno tudi pri teh mafinih mešamo posebej suhe in mokre sestavine. Tako da v eni skledi dobro zmešamo:
– 1 skodelico moke (naj bo bela, če želite, da bojo mafini res mehki in rahli)
– 1 žlico koruznega škroba
– pol žlice sode bikarbone
– četrt čajne žličke soli
– pol čajne žličke cimeta

V drugi skledi pa zmešamo:
– 1 večje jajce
– polovico skodelice grškega jogurta (naj ima vsaj nekaj odstotkov mlečne maščobe)
– četrt skodelice stopljenega masla ali kokosovega olja
– polovico čajne žličke vanilije
– tri žlice rjavega sladkorja
– skodelico jabolčne čežane “začinjene” z limoninim sokom ali dvema kapljicama kvalitetnega limoninega olja ALI na koščke narezano večje jabolko pokapljano z limoninim sokom

Mokre sestavine naj bodo dobro premešane (z metlico za mešanje gre čisto lepo), nato jim dodamo suhe. Vse skupaj zelo narahlo premešamo, toliko da se moka “skrije” v testo. Napolnimo mafin modelčke (priporočam silikonske, ki jih ni treba namastiti in iz katerih pečeni mafini lepo padejo) in pečemo na predhodno ogreti pečici na 170 stopinj C cca 20 minut. Itak so (vsaj meni) najboljši še topli, ampak tudi naslednji dan so odlični.

Ko mi med pisanjem objave pade "cuker"... ;)

Ko mi med pisanjem objave pade “cuker”… 😉

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)