Article

Izlet v Pariz z otroki

Našo pot do Pariza sem že opisala, bilo je naporno ampak vseeno povsem ok. Vsi smo jo dobro prenesli z minimalno sitnobe in neučakanosti. Po prihodu v stanovanje sta punci še vedno imeli dovolj energije za raziskovanje vseh kotičkov in stvari ter za skupni sprehod po “domači” ulici do najbližje trgovine po hrano za večerjo in zajtrk. Verjetno pa mi ni treba posebej razlagati, kako sta po večerji in tuširanju popadali v posteljo in zaspali v minuti. In ob pol osmih zvečer že bili konkretno v deželi sanj.

In kaj početi z otroki v Parizu? Uf, izbire dovolj, celo preveč za naše kratko bivanje. Za prvi dan smo si izbrali potovanje z ladjo po Seni. Puncama je bila zanimiva in fascinantna sama vožnja z ladjo, nama pa ogled mesta iz vodnega zornega kota.

z ladjico po Sieni

Potem pa smo si še ogledali Pariz s ptičje perspektive. Ne, nismo šli na Eifflov stolp, smo našli eno drugo visoko stavbo, kjer ni nobenega čakanja v vrsti, na vrhu si v manj kot minuti, ekspresno dvigalo te v 38 sekundah popelje v 56. nadstropje, od koder imaš čudovit panoramski pogled na celotno mesto.

Za zaključek dneva pa še obisk parka z otroškimi igrali, kjer sta si punci dali duška v peskovniku, midva pa s počitkom v senci na klopci.

Drugi dan smo se odločili za vožnjo z avtobusom po mestu, ki te popelje do vseh najznamenitejših lokacij Pariza in na vsaki lahko avtobus zapustiš, si znamenitost pobliže ogledaš in potem nadaljuješ z vožnjo do naslednje itd. Seveda je bil za podmladek najboljši del vožnje sedeti na strehi avtobusa, poslušati francoskega vodiča in mahati mimoidočim.

Znameniti “La Tour Eiffel” smo si ogledali samo od spodaj gor. Že samo pogled na tri doooolge prepletajoče vrste za vstop na stolp mi je pobral kakršnokoli željo po obisku vrha stolpa.

Eifflov stolp

Lepi velikan

Naslednja postaja je bil Louvre, spet samo od zunaj in okoli, puncama je itak bila najbolj zanimiva voda ob taveliki piramidi, sta si že začele sezuvat čevlje, da bi šle malo čofotat po bazenu, hehe.

Louvre

“En mejčken” gužve v tem koncu 🙂

Ustavili smo se še pri katedrali Notre dame, za vse ostalo, kar bi še želela videti, pa nisva več hotela “mučiti” otrok, ki jima te stare stavbe nič ne pomenijo in niso niti malo zanimive. Ostalo smo si na hitro ogledali kar iz avtobusa (Slavolok zmage, Elizejske poljane…).

Za tretji dan smo si splanirali malo muzejskega vzdušja in se zapeljali do Ménagerie du Jardin des Plantes. To je v bistvu čudovit ogromen park, z različnimi galerijami v okviru narave in zgodovine, botaničnim in živalskim vrtom. V tem parku smo preživeli cel dan, si ogledali okostja živali, veliko galerijo razvoja življenja na Zemlji ter se sprehodili še skozi živalski vrt. Za zaključek dne pa smo si v parku privoščili počitek oziroma igro v pesku (spet :)).

igra v parku

Ni ga boljšega kot čohanje po pesku

Četrti dan je bil za enega člana “službeni dan” in punce smo ostale same. Napotile smo se v še en Zoo, ta je še večji in bolj zanimiv od prej obiskanega. Obisk tegale res zelo priporočam, sploh z otroki. Še meni je bil zelo zanimiv, pa nisem ravno ljubitelj ogledovanj živali v kletkah. Punci pa sta bili navdušeni, skakali od ene živali do druge, jih radovedno opazovali ter oponašali. Živali imajo dokaj velike in zelo naravne prostore, lepo jih vidiš iz več zornih kotov, bile so tudi zelo živahne, še posebno pingvini, tjulnji in opice. Skrivali (beri: spali) so se edino puma, lev in panter (najbolj lene živali v zoo-jih, kar jim sploh ne zamerim). V tem zoo-ju imajo tudi ogromen pokriti del, v katerem je pravo džunglsko vzdušje z veliko živalmi in rastlinjem, ki pašejo v tako okolje, z vlažnostjo in džungli primernimi zvoki vred.

Pingvini so imeli cel žur :)

Pingvini so imeli cel žur 🙂

Koze z zavitimi rogovi so bile fascinantne. Takih nimamo doma :)

Koze z zavitimi rogovi so bile fascinantne. Takih nimamo doma 🙂

pa žirafe!!

pa žirafe!!

... in ogromni akvariji z veliiikimi ribami

… in ogromni akvariji z veliiikimi ribami

… in še opice, ki so tako veselo razgrajale, da sta imeli punci željo se jim pridružiti 🙂

Na koncu, ko smo si ogledale celoten živalski vrt, pa sta si punci zaželeli še malo proste igre. Meni pa tudi ni bilo težko malo posedeti in ju opazovati pri njuni igri vlog s skakanjem, lovljenjem, plezanjem in razgrajanjem.

Pa smo že pri petem, našem zadnjem dnevu v Parizu. Ker smo imeli na voljo samo dopoldne, popoldne pa že pot na letališče, smo šli do Parc de la Villette, prekrasen znanstveno-umetniški park, če ga lahko tako poimenujem. Poln zanimivih nenavadnih skulptur in z ogromnim industrijsko-znanstvenim muzejem, v katerem je tudi del namenjen otrokom – Cité des enfants. Tole toplo priporočam. Otrokom se je prav mešalo od vseh zadev za preizkusit, preverit in raziskat. Vse je na znanstveni osnovi. V tisti uri in pol, ki ti jo namenijo z vstopnico, moraš prav pohitet, da vidiš in sprobaš vse, en del smo celo pustili neraziskanega.

Tale okrogla zadeva je La Geode, notri pa kino

Tale okrogla zadeva je La Géode, notri pa kino

Zabava v otroškem znanstvenem muzeju

Zabava v otroškem znanstvenem muzeju

Takole je torej izgledalo naše potepanje po Parizu. Prilagodila sva ga otrokom, kolikor se je dalo, pa da sva še sama imela kaj od tega. In bilo je super. Punci zadovoljni in srečni, midva pa tudi. Naslednji obisk Pariza pa bo v solo verziji, da v miru pogledam in raziščem stvari, ki so zdaj ostale neogledane 😉

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)