Article

Eterično olje timijana

Že nekaj časa mi je znano, da je timijan (ali materina dušica) izredno zdravilna rastlina in sem ga pridno uporabljala v obliki kreme pri povečevanju odpornosti ali za hitrejše okrevanje pri bolezni, predvsem pa je bil nepogrešljiv pri dihalnih težavah. Pri raziskovanju njegovih ostalih lastnosti (vir informacij), predvsem v obliki eteričnega olja, pa sem preprosto navdušena. Definitivno je to “must-have” olje za domačo lekarno in naslednje na mojem seznamu za nakup 😉 Pa poglejmo, kaj je tako fantastičnega na njem.

Timijan je večini bolj ali manj znana sredozemska rastlina, največkrat uporabljena kot začimba v kuhariji, kot sestavina v ustnih vodicah in za aromaterapijo. Že od nekdaj je priznan in cenjen kot zdravilno zelišče in je eden najmočnejših antioksidantov. Eterično olje timijana ima številne zdravilne lastnosti: je antiseptično, antibakterijsko, antiparazitsko, antimikrobno, antirevmatsko, antitoksično. Podpira imunski, respiratorni, prebavni, živčni sistem v telesu in ima stimulativni ter hkrati pomirjevalni učinek na telo. Je eno boljših eteričnih olj za uravnavanje hormonov, zaradi česar je skoraj nepogrešljiv pri menstrualnih težavah in blaženju simptomov menopavze. Lahko celo pomaga telesu pri nevarnih boleznih in stanjih, kot so kap, artritis in razne infekcije, zelo dobro pa vpliva tudi na kožo.

timijan

Možne uporabe eteričnega olja timijana

1. Dihalne težave

Timijanovo olje zdravi okužbe v grlu in pljučih, ki povzročajo prehlad ali kašelj. Prehlad povzročajo virusi, poznamo več kot 200 vrst virusov, ki napadejo zgornje dihalne organe in se širijo preko zraka. Naše telo podleže tem virusom in zbolimo za prehladom, kadar je naš imunski sistem oslabljen, zaradi pomanjkanja spanja, čustvenega stresa ali zaradi poškodovanega prebavnega trakta.

Zaradi sposobnosti timijanovega olja, da ubije infekcije, zmanjšuje napetosti, odpravlja strupe iz telesa ter zdravi nespečnost je idealno naravno zdravilo za prehlad. Brez nevarnih snovi, ki so običajno prisotne v lekarniških zdravilih.

2. Deluje proti bakterijam in okužbam

Zaradi antiseptičnega delovanja olje timijana preprečuje okužbe tako na koži kot znotraj telesa. Prav tako je antibakterijsko in preprečuje rast bakterij. To pomeni, da lahko olje timijana pozdravi bakterijska vnetja v črevesju, urinarnem traktu in genitalijah pa tudi vnetja v dihalnih organih. Zdravi tudi rane na koži, ki so izpostavljene nevarnim bakterijam. Obstaja celo raziskava o vplivu timijana na različne bakterije in okužbe. Uničuje tudi parazite v črevesju.

3. Zdravje kože

Timijan varuje kožo pred nevarnimi bakterijskimi in glivičnimi vnetji. Je tudi zelo uporabno domače zdravilo proti aknam, zdravi izpuščaje in ekceme, celi rane, ureznine in brazgotine, lajša opekline. Kako deluje? Primer: ekcem je dokaj pogosta kožna težava, ki se kaže v suhi, razpokani, razdražljivi in rdeči koži. Lahko je posledica slabe prebave, stresa, genov, raznih zdravil in imunske pomanjkljivosti. Timijan podpira prebavni sistem, spodbuja izločanje strupov iz telesa, sprošča um in ima antioksidativne lastnosti, zaradi česar je popolno naravno zdravilo za zdravljenje ekcemov. Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov je timijanovo olje tudi odlično pri podpori zdravja in delovanja možganov, preprečevanja rakavih celic in bolezni srca in ožilja. Upočasnjuje tudi procese staranja in vpliva na lepo bleščečo kožo.

4. Zdravje zob

Timijan je poznan tudi po njegovih zdravilnih učinkih pri težavah z zobmi (zobna gniloba, vnetje dlesni, zobne obloge in slab zadah). Zaradi njegovih antiseptičnih in antibakterijskih lastnosti na naraven način uniči bakterije v ustih in prepreči morebitna vnetja ter osveži ustno votlino.

5. Odganjalec insektov

Timijanovo olje odganja insekte in parazite, ki se hranijo na telesu: komarji, bolhe, uši in stenice. Odganja pa tudi molje in hrošče. Če smo vseeno “žrtve” ugriza kakega insekta, bo nanos timijanovega olja pozdravilo ugrize in pike.

eterično olje timijana

6. Spodbuja cirkulacijo

Olje timijana je stimulativno in pospešuje cirkulacijo krvi. Slaba cirkulacija namreč vodi v težave kot so artritis ali kap. Poleg tega lahko s tem oljem sprostimo arterije in vene in s tem zmanjšamo pritisk na srce in krvni pritisk. Zaradi te lastnosti velja olje timijana za naravno zdravilo proti visokem pritisku. Deluje preventivno, saj tonizira cirkulacijski sistem, krepi srčno mišico in skrbi za ustrezen pretok krvi.

7. Sprošča stres in napetost

Olje timijana učinkovito zmanjšuje stres in zdravi nemirnost. Sprošča telo in spodbuja pljuča, vene in um, da se odprejo in sprostijo ter s tem pomaga telesu, da ustrezno funkcionira. Psihično in fizično sproščanje je namreč zelo pomembno, saj nenehna napetost in stres lahko vodita k visokemu krvnemu pritisku, nespečnosti, prebavnim težavam in paničnim napadom. Stres lahko povzročajo tudi hormonske motnje, kar je tudi možno uravnavati z oljem timijana. Uporabite par kapljic olja v difuzorju, v kopeli ali kremi za telo tekom tedna za zmanjšanje stresa in sprostitev telesa.

8. Uravnava hormone

Timijanovo olje vpliva na raven in proizvodnjo progesterona v telesu. Manjko progesterona je povezan z neplodnostjo, sindromom policističnih jajčnikov ter depresijo, pa tudi z neuravnovešenostjo ostalih hormonov v telesu. V raziskavi, kjer so preverjali vpliv 150ih zelišč na proizvodnjo progesterona, ki zavirajo rast rakavih celic v prsih, se je timijan uvrstil med prvih šest z najvišjim vplivom na estradiol in progesteron. Uporaba eteričnega olja timijana je torej odličen način kako naravno uravnovesiti hormone v telesu. Vsekakor je to veliko boljša varianta kot uporaba sintetičnih zdravil (kot je nadomestna hormonska terapija), ki povzročajo odvisnost, zavirajo simptome in vplivajo na nastanek bolezni v drugih organih, če naštejemo samo nekaj stranskih učinkov. Zaradi njegovega stimulativnega učinka na hormone je timijan tudi poznan pri upočasnitvi nastopa menopavze, hkrati pa služi kot naravna pomoč pri lajšanju simptomov menopavze (kot so nihanje razpoloženja, vročinska oblivanja in nespečnost).

9. Zdravi miome

Miom je benigen tumor iz mišičnega in vlaknatega tkiva, ki se razvije na steni maternice. Običajno so nenevarni, večini žensk ne povzročajo težav, lahko pa vplivajo na močne (tudi boleče) mesečne krvavitve, kar lahko pripelje do slabokrvnosti. Vzroki za miome so lahko visoka raven estrogena in nizka raven progesterona, ki nastaneta zaradi debelosti, slabo delujoče ščitnice, predmenopavze ali prehrane s premalo vlakninami. Ker timijan vpliva na povečanje progesteronov, je lahko tudi naravno zdravilo za miome. Vmasirajte 2 kapljici timijanovega olja po spodnjem delu trebuha dvakrat na dan (lajša tudi simptome PMS in menstruacije).

timijan

Še nekaj dodatnih koristi eteričnega olja timijana

 • preprečuje vetrove v prebavilih
 • služi kot odvajalo, ki pomaga odstraniti strupe, soli in odvečno vodo iz telesa
 • spodbuja spomin in povečuje koncentracijo
 • zmanjšuje celulit
 • preprečuje izpadanje las
 • izboljšuje vid

Morebitni stranski učinki eteričnega olja timijana in varnostni napotki

Ob zmerni in pravilni uporabi je timijanovo olje povsem varno tako za odrasle kot otroke. Z njim lajšamo, zdravimo, preprečujemo in odpravljamo različne zdravstvene težave in simptome v nekem časovno omejenem obdobju. Možen stranski učinek uporabe olja je moten prebavni sistem, če se vam to pojavi, prenehajte z uporabo olja. Glede varnosti uporabe timijanovega olja med nosečnostjo in dojenjem ni narejenih dovolj raziskav. Obstajajo različna mnenja, eni ga smatrajo za varnega, drugi ne. Dejstvo je, da lahko vpliva na hormone in maternico, tako da previdnost ni odveč. V takem primeru je najbolje upoštevati lastne občutke.

Uporabo timijanovega olja odsvetujejo pri dojenčkih in malih otrocih, zaradi njihove preobčutljivosti, ter pri ljudeh alergičnih na timijan ali na njemu podobne rastline (origano, mint…). Pri uporabi na koži se priporoča redčenje z osnovnim oljem (lahko povzroča draženje), če pa imate občutljivo kožo, naredite pred prvo uporabo test občutljivosti. Olja se naj izogibajo tudi ljudje z motnjo strjevanja krvi, saj lahko uporaba olja (predvsem v velikih količinah) strjevanje krvi še upočasni. Če imate napovedano operacijo, prenehajte uporabljati timijanovo olje vsaj dva tedna pred operacijo. Ker lahko timijan v telesu deluje kot estrogen, se mu izogibajte, če imate kakšne težave, ki bi jih estrogen lahko poslabšal.

Vsakodnevna uporaba eteričnega olja timijana

 • za zmanjšanje utrujenosti dodaj dve kapljici olja v kopel
 • za lajšanje menstrualnih krčev vmasiraj dve kapljici olja skupaj z osnovnim oljem po spodnjem delu trebuha
 • za osvežitev ustne votline zmešaj dve kapljici olja z vodo in grgraj
 • za odpiranje zamašenega nosu inhaliraj dve kapljici olja v vroči vodi
 • za zdravljenje glivic na nogah, si pripravi kopel za noge in dodaj 2 kapljici olja timijana
 • za zdravljenje infekcij, izpuščajev, vnetij vmasiraj 2 kapljici olja (po potrebi razredčeno) na problematično področje telesa
 • za povečanje cirkulacije inhaliraj ali difuziraj 2-3 kapljice olja

(Vir fotk: internet)

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)