Article

Eterično olje geranije za zdravo in čudovito kožo

Že od nekdaj me pritegne vse, kar obljublja zdravo, lepo, popolno, bleščečo itd… kožo, zato ni čudno, da me je tudi tole eterično olje, ki mu danes namenjam nekaj besed, pritegnilo. Je že dolgo na mojem seznamu željenih olj in upam, da bo kmalu tudi v moji zbirki. Tale zapis pa je “posvečen” prijateljici, ki je v rosnih tridesetih letih odkrila prvo gubo, se pošteno “zasekirala”, me zaslišala, katero olje bo pomagalo in ga takoj naročila (take imam še posebej rada :)). Pravi, da je treba takoj ukrepati in začeti preprečevati, ker je kasneje veliko težje. Se strinjam. Če pa preberete zapis do konca, pa boste spoznali še druge zelo koristne lastnosti in načine uporabe olja geranije. Se opravičujem za dolžino, ampak tole olje je reeeees multiuporabno. 🙂

Torej, geranija oziroma eterično olje iz nje je v aromaterapiji pogosto uporabljeno zaradi njegovih številnih zdravilnih lastnosti. Uporablja se za holistično zdravljenje, saj izboljšuje fizično, mentalno in čustveno zdravje. Že Egipčani so ga uporabljali za lepo in bleščečo kožo, saj zdravi akne, zmanjšuje vnetja, hkrati pa tudi lajša tesnobo in uravnava hormone. To sladko dišeče olje lahko izboljša razpoloženje, zmanjša utrujenost in nasplošno vpliva na dobro čustveno počutje.

geranium

Olje geranije je dokaj nežno olje, ni toskično in ne draži oziroma ne povzroča občutljivosti na koži. Hkrati pa deluje kot antidepresiv in antiseptik ter celi rane. Je eno najboljših olj za različne težave s kožo: mastna, nečista koža, ekcemi in dermatitis. To je olje, ki lahko pomaga pri različnih  in resnih težavah, kot so: težave s hormoni, stres, depresija, vnetja, cirkulacija, menopavza, zobje, krvni pritisk in težave s kožo. Skratka, odlično olje za lepšo kožo, boljše razpoloženje in celostno zdravljenje.

15 načinov uporabe eteričnega olja geranije

1. Zmanjševanje gub – Olje geranije je astringent in ima sposobnost zmanjšati videz gub, saj napne kožo in upočasni znake staranja. Dodajte dve kapljici olja v običajno dnevno kremo in nanesite na kožo dvakrat dnevno. Po dveh tednih boste že lahko opazili, kako so gube začele bledeti.   

2. Učvrstitev mišic – Zaradi astringentske lastnosti je olje geranije uporabno tudi za lepši izgled in ton mišic, saj jih napne in učvrsti. Olje tako prepreči mlahav izgled kože in mišic in lahko recimo pripomore k bolj napetem trebušnem predelu (no, vsekakor je ustrezna in redna vadba nujna za pridobitev čvrstega in izklesanega telesa, poleg pravilne prehrane seveda, glede na moje dosedanje izkušnje pa verjamem, da dodatna “terapija” z oljem lahko pri tem zelo pomaga). Naredimo si masažno olje tako, da zmešamo 1 žlico jojobinega olja in 5 kapljic olja geranije. To mešanico nato vmasiramo na kožo, osredotočimo se predvsem na mišične predele, ki jih želimo učvrstiti. Pa vseeno ne zanemarimo povsem trebušnjakov ali počepov, če je vaš cilj fit postava 😉

3. Proti infekcijam – Olje geranije se ponaša z antibakterijskimi lastnostmi, ki pomagajo telesu pri boju z raznimi infekcijami. Olje namreč prepreči razmnoževanje bakterij na koži, recimo v rani. Torej v primeru rane lahko poškodovan predel oskrbimo tudi z oljem geranije. Nanj kanemo par kapljic olja, prekrijemo z gazo in po potrebi ponovimo še enkrat čez dan, dokler ni rana zaceljena.  Kadarkoli uporabimo olje geranije za preprečitev zunanje infekcije, se imunski sistem lahko osredotoči na svoje ostale funkcije in nas ohranja zdrave. Atletsko stopalo je recimo bakterijska okužba, ki jo lahko pozdravimo z oljem geranije. V toplo vodo kanemo pet kapljic olja skupaj z morsko soljo in v njej dvakrat dnevno namakamo noge. 

4. Hitrejše celjenje – Olje geranije lahko pospeši celjenje ran in ureznin. Prav tako lahko pomaga odpravljati brazgotine in druge nepravilnosti na koži. In to hitro. Poveča namreč cirkulacijo krvi takoj pod površjem kože, kar pa vpliva na hitrejše celjenje ran in poškodovane kože (akne, operacijski rezi, iritacije na koži…).

5Zgoščevanje krvi – olje geranije vpliva na zgoščevanje krvi, zaradi česar pomaga ustaviti krvavitev. Vpliva tudi na hitrejšo formacijo krvnih strdkov, kar pomaga k hitrejšemu celjenju ran in zarez ter preprečuje strupom vstop v telo. Lahko celo prepreči hemeoride. Kapljico olja lahko dodamo v domač sladoled ali celo v žlico pšeničnih kalčkov in lanenih semen (ki so odlična za čiščenje črevesja).

6. Spodbujevalec rasti celic – Olje geranije spodbuja rast celic. Pomaga reciklirati odmrle celice in spodbuja regeneracijo novih. To pomaga metabolizmu k bolj učinkovitemu delovanju. Z uporabo olja geranije v difuzorju lahko na enostaven način koristimo to njegovo čudovito lastnost.

7. Spodbujevalec izločanja urina – Pospešeno uriniranje pomeni manj strupov v telesu. Z urinom iz telesa odpravimo strupe, kemikalije, težke kovine, sladkor, sol in druge nečistoče. Ker je olje geranije tudi diuretik, lahko pomaga pri povečanem izločanju urina.  Uriniranje odstrani tudi odvečni žolč in kislino iz želodca.

8. Naravni deodorant – Zaradi antibakterijskih lastnosti olja je le-to uporabno tudi kot deodorant. Odstranilo bo bakterije, ki povzročajo neprijeten vonj, pustilo pa prijeten vonj po rožah. Olje geranije je odlično tudi za doma narejen parfum, ki ga lahko uporabljamo vsak dan – 5 kapljic olja zmešamo s petimi žlicami vode in shranimo v stekleničko z razpršilko.

9. Demenca in Alzheimerjeva bolezen – Olje geranije je uporabno tudi pri preprečevanju teh dveh strašnih bolezni sodobnega časa. Ker vpliva na zmanjševanje vnetij na živčnih poteh in deluje z naravno kemijo možganov lahko prepreči nastajanje pogojev v možganih, ki  vodijo v izgubo spomina.

10. Lepa in zdrava koža – Olje geranije pomaga zdraviti akne, dermatitis in ostale kožne bolezni. Zmešajte žličko kokosovega olja s petimi kapljicami olja in s to mešanico namažite problematične dele dvakrat na dan, dokler ne vidite izboljšanja. Lahko tudi dodate dve kapljici olja k svojemu običajnemu milu za obraz in telo.

geranija

11. Vnetja dihalnih poti – Zaradi svojih antibiotičnih lastnosti lahko olje geranije prepreči vnetja v nosni votlini in v grlu. Ko si z oljem namažemo nos in grlo, povzroči takojšnje olajšanje in celo zmanjša bolečine zaradi vnetij in oteklin. Zelo učinkovito pa je tudi difuziranje ali inhaliranje olja dvakrat dnevno.

12. Lajšanje bolečin pri vnetih živcih – Ker ima olje geranije moč ublažiti bolečine, ko ga nanesemo kožo, je lahko v učinkovito pomoč tudi pri herpesu zooster (ali pasavec) in tudi drugih bolečinah zaradi živcev. Za ta namen si naredimo masažno olje s tremi kapljicami olja geranije in žlico kokosove maščobe in nanašamo na boleče predele. 

13. Izboljšanje mentalne funkcije – Z oljem geranije lahko izboljšamo mentalno funkcijo in naše razpoloženje. Prav tako nam pomaga pri premagovanju depresije, napetosti in jeze. Sladek cvetni vonj olja umiri in sprosti um in telo. 

14. Proti vnetjem – Vnetja v telesu so povezana s številnimi zdravstvenimi težavami. S kroničnimi vnetji se spopada vedno več ljudi. Na primer artritis, to je vnetje sklepov ali bolezni srca in ožilja, ki so povezane z vnetji arterij. Namesto, da jemljemo zdravila za zmanjševanja vnetja sklepov ali holesterola, poskrbimo za zmanjšanje vnetij v celotnem telesu. In olje geranije je uporabno tudi za to. V raziskavi iz leta 2013 so namreč ugotovili, da je olje geranije bolj učinkovito in bolj varno za zmanjševanje vnetij kot običajna zdravila. 

15. Odganjanje insektov in zdravljenje pikov in ugrizov – Tudi iz olja geranije lahko naredimo domači in naravni sprej za odganjanje insektov: olje zmešamo z vodo in s sprej stekleničko pošpricamo po telesu. Če temu dodamo sodo, bo učinek še večji. Geranija pa tudi zdravi ugrize in pike insektov ter pomaga ublažiti bolečino in srbenje. Olje nanesemo na mesto ugriza oziroma pika.

 Varnost in stranski učinki olja geranije

Običajno uporabljamo olje geranije tako, da ga nanašamo na kožo. Da bi se izognili morebitni reakciji na koži, ga najprej vedno stestiramo na manjšem predelu kože. Previdno tudi pri uporabi na obrazu, ker lahko draži oči. Če se odločite za interno uporabo olja, je priporočljivo doziranje samo v zelo majhnih dozah, ker uporab večjih količin ni testirana in varnost takšnega uživanja ni znana. 

Uporabi olja se naj izogibajo ljudje z visokim pritiskom zaradi njegove lastnosti zgoščevanja krvi. Zaradi njegove vpliva na hormone, ga naj ne bi uporabljale nosečnice in doječe matere (vpliv olja na mleko namreč ni znan), prav tako ni primeren za uporabo pri dojenčkih in mlajših otrocih zaradi njihove nežne kože in možne reakcije.

Olje vedno redčimo z osnovnim oljem, ko ga nanašamo na kožo. Uporabimo lahko kokosovo, jojobino ali olivno olje. 

(vir besedila, vir fotk)

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)