Article

Eterična olja za čudovito kožo

Še vedno pod vtisom zapisovanja lastnosti Frankincense olja in raziskovanja, kaj še lahko doma naredim za lepšo in gladkejšo kožo, sem zbrala na kup vsa olja, ki imajo največji učinek pri negi kože in uspešno rešujejo posamezne težave z njo na naraven način (gube, akne, brazgotine, mastna, suha koža). Pa začnimo najprej s poznanimi.

Eterično olje sivke nam lahko pomaga ublažiti (posvetliti) videz starostnih peg in brazgotin. Ker obnavlja celice kože, je zelo primerno za zrelo kožo, za kožo s sončnimi pegami in brazgotinami. Je vsestransko olje za vse tipe kož in za različne potrebe pri negi kože.

Eterično olje čajevca (tea tree) je med najbolj znanimi olji za nego težavne aknaste kože. Tudi po mojih izkušnjah. Ker ima antibakterijske lastnosti, pomaga odstraniti in preprečiti razvoj bakterij, ki povzročajo mozolje. Pomaga tudi uravnavati izločanje olja, kar lahko vpliva na zmanjšanje izbruha akn.

Eterično olje Frankincense oziroma kadilne bosvelije deluje na kožo protibakterijsko in protivnetno, zaradi česar je tudi to olje zelo primerno za aknasto kožo. Je naravni tonik, ki oži pore in izboljša videz ter izenači ten kože. Pomaga varovati obstoječe celice in spodbuja rast novih. Zaradi te lastnosti zmanjšuje gube, učvrsti kožo in zmanjša videz brazgotin. Pomaga tudi pri grobi in razpokani koži.

Limonino eterično olje je še eno olje, ki je odlično za mastno in aknasto kožo zaradi svojih antibakterijskih značilnosti. Poleg tega tudi zmanjša videz por in uravna ten kože. Pri njegovi uporabi pa je potrebno paziti na zaščito pred direktno izpostavljenostjo soncu. Zaradi tega je bolj ustrezno uporabljati to olje zvečer, pred spanjem.

najboljša youngliving olja za nego kože

Pa še nekaj malo manj znanih, s katerimi se osebno še nisem spoznala. Sem pa zbrala osnovne informacije o njih in njihovih učinkih na kožo.

Eterično olje pelargonije (geranium) pomaga regulirati proizvodnjo olja na koži in tako zmanjša izbruhe mozoljev. Izboljša tudi elastičnost kože in jo učvrsti ter zmanjša videz gub. Ker spodbuja prekrvavljenost kože na mestu nanosa, pomaga zdraviti odrgnine, počene kapilare, opekline in ureznine, dermatitis, ekceme, lišaje in druge kožne težave.

Myrrh eterično olje zelo dobro učinkuje na pomlajevanje kože. Ima močno protivnetno delovanje, kar pomaga izboljšati ten kože, čvrstost in elastičnost kože ter zmanjša videz gub. Myrrh prav tako pomaga pri od sonca poškodbovani koži, razpokani koži ter pri izpuščajih in ekcemih.

Patchouli eterično olje je najbolj primerno za starejšo kožo, saj spodbuja rast novih celic in gladi drobne linije in gube. Ker ima tudi antiseptično, protiglivično in protibakterijsko delovanje, lahko pomaga pri raznih  težavah s kožo, kot so ekcemi, dermatitis, akne in luskavica.

Ylang ylang eterično olje je olje z zelo izrazitim cvetličnim vonjem. In še eno olje, ki kontrolira izločanje olja in minimizira izbruhe mozoljev. Pomaga tudi regenerirati celice kože, zgladi drobne linije in izboljša elastičnost kože. Zelo uporabno olje za vse tipe kože.

Izbira je torej velika. Sama trenutno uporabljam Kadilno bosvelijo, v pilingu in v kremi za obraz in je super. Koža je gladka, nič ne zateguje, občutek je dober, hkrati pa še prijetno diši in deluje pomirjevalno. Iz zgoraj navedenih pa bi izbrala še eterično olje pelargonije, ker rešuje različne probleme s kožo, poleg tega pa ima še veliko drugih zelo uporabnih lastnosti (kot pafrum, uravnava hormone…).

Pa še na nekaj ne smemo pozabiti pri negi kože z eteričnimi olji: vedno jih redčimo z osnovnim oljem (1 kapljica eteričnega olja v vsaj 1 ml osnovnega olja – 5% redčenje) ali jih po kapljicah dodamo (dnevni/nočni) kremi, toniku, pilingu. Pred uporabo je priporočljivo narediti test, če koža olje dobro prenaša, recimo na notranji strani roke, kjer je koža nežnejša in občutljivejša, podobno kot na obrazu.

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)