Article

Eterična olja in dojenje

Uporabi in učinkovitosti eteričnih olj med nosečnostjo sem že namenila nekaj besed pred parimi meseci. Še vedno menim, da so lahko zelo koristna v tem času in lahko pripomorejo k zdravi nosečnosti in porodu. Seveda je treba upoštevati nekaj varnostnih navodil, vedeti, katerim oljem se je v tem času bolje izogniti in katera so koristna, uporabljati visoko kvalitetna olja ter v malih količinah in na pravi način. Eterična olja namreč niso zdravila v sodobnem (alopatskem) pomenu te besede, ampak podpirajo telo pri njegovi naravni funkciji ohranjanja zdravja.

DSC_1397

Kaj pa med dojenjem? Večina eteričnih olj, ki so na seznamu prepovedanih med nosečnostjo (zaradi njihovega vpliva na hormone in kri ter morebitnega stimulativnega učinka na maternico), veljajo za povsem varna v poporodnem času in med dojenjem. Pojavijo pa se vsaj tri vprašanja glede uporabe eteričnih olj v času dojenja.

Glavna skrb se nanaša na količino in kvaliteto mleka. Dva olja, za katera velja prepričanje, da negativno vplivata na zalogo mleka, sta poprova meta in muškatna kadulja. Ampak ker vsako telo reagira drugače, ni nujno, da bo na vsako uporabnico tudi tako delovalo. Nekatere ženske pri (minimalni in zmerni) uporabi olja poprove mete niso opazile nobenih sprememb pri količini svojega mleka, nekaterim pa se je le-ta pri uporabi olja muškatne kadulje celo povečala.

Poleg vpliva na količino mleka, se pojavi tudi vprašanje, kako lahko uporaba eteričnih olj vpliva na okus mleka. Nekatera olja imajo namreč močen okus, kar lahko povzroči, da otrok odkloni materino mleko. To se lahko zgodi predvsem pri zaužitju olj.

In nenazadnje ne smemo pozabiti na možen razstrupljevalni učinek ob uporabi eteričnih olj. O razstrupljanju med dojenjem je bilo že veliko slišanega, predvsem, da strupi telo zapuščajo tudi skozi materino mleko, zaradi česar se je treba temu izogibati. Treba pa je imeti v mislih tudi to, da telo samo od sebe konstantno izloča strupe. Intenzivne razstrupljevalne in shujševalne diete v času dojenja res niso priporočljive, minimalna do zmerna uporaba eteričnih olj (še posebno, če jih uporabljate že dalj časa in ste jih navajeni) pa najverjetneje ne bo imela nobenega slabega vpliva na telo in mleko.

Ne pozabiti: tudi pri dojenju je treba upoštevati predvsem lastne občutke, poslušati svoje telo in se glede na lastna prepričanja in čute odločati, kaj uporabljati, zaužiti, namazati na sebe in kaj ne.

Na koncu bi izpostavila še dva olja, ki lahko spodbujata proizvodnjo mleka – to sta navadni komarček (fennel) in bazilika (basil). Oba olja namažemo po prsih (razredčena v osnovnem olju, izognemo se bradavicam) ali po podplatih ali zaužijemo z vodo oziroma direktno pod jezik.

Navadni komarček ima sladek, začimbni vonj, ki energizira, vitalizira in vzpostavlja ravnovesje. Spodbuja prekrvavitev ter podpira hormonski, respiratorni in prebavni sistem. Priporoča se tudi pri PMS-u, saj vzpostavlja dobro počutje. Ugodno deluje tudi proti kolikam in napenjanju.

Bazilika ima močan in oster vonj, ki krepi telo in duha.  Ima tudi protibakterijsko, protivirusno in protibolečinsko delovanje, zbistri um, lajša boleče mišice, glavobol, migreno, vnetje dihal in ušes, pike insektov…

Sama žal nimam osebnih izkušenj z uporabo eteričnih olj med nosečnostjo in dojenjem. Napisano sem povzela od drugih mam z dejanskimi izkušnjami, nanaša se pa na eterična olja terapevtske kvalitete. Glede na dosedanjo uporabo in preverjeno učinkovitost le-teh, sem prepričana, da bi mi olajšala marsikatero nevšečnost. Predvsem si želim, da bi jih poznala v času vzpostavljanja dojenja. Te izkušnje si namreč ne želim več doživeti. Niti je nikomur ne privoščim. Ampak to je že druga zgodba. O kateri morda kdaj drugič kaj več zapišem.

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)