Article

Enostaven Ajdov Kruh

Obožujem ajdo in vse jedi iz nje. Od kruha do kaše in žgancev, ter vse ostalo, kar se da narediti iz nje z malo iznajdljivosti. Ko sem bila prisiljena umakniti gluten iz redne prehrane, je ajdova moka postala stalnica v naši shrambi. Žal kupljen ajdov kruh vsebuje maks. 20% ajdove moke, ostalo je pšenična in še nekaj nepotrebnih dodatkov. Narediti domač užiten kruh, brez pomoči pšenične ali pirine moke, pa se mi je tudi dolgo zdelo kot “mission impossible”. Do pred kratkim. Ko sem dobila recept za 100% ajdov kruh, ki dejansko nastane mehek, rahel, skoraj puhast, ful okusen in tudi naslednji dan se ne drobi. Priprava je super enostavna, ne vzame več kot 10 min dela, pa še brez kvasa je, kar je dodatni plus.

Osebno raje delam manjše hlebčke (cca 300-350g teže), ki se pojejo v dnevu ali dveh. Za večji hleb podvojiš količine.

Kaj potrebujemo:
– 250 g ajdove moke 
– 1 čajna žlička psiliuma oz. indijskega trpotca 
– 1 čajna žlička chia semen
– 1/2 žličke soli (himalajska ali piranska)
– 1/2 žličke sode bikarbone 
– 1/2 žličke vinskega kamna ali pecilnega praška
– 3,5 dl gazirane vode (Radenska) ali navadne (naj bo sobne temperature)

Ta kruh sem naredila tako z gazirano vodo kot z navadno iz pipe. Obe varianti prideta super. Tako da, če nimaš gazirane vode doma, noben problem. Voda iz pipe je ravno tako uporabna 🙂

Pripravljen za v pečico

Pečico prižgemo na 180 stopinj – vroč zrak. Suhe sestavine vsujemo v posodo in jih dobro premešamo. Dodamo še (gazirano) vodo in s kuhalnico dobro premešamo. Masa pride precej mehka in pacasta. Obvezna je uporaba peki papirja v pekaču, da kasneje nimamo težav z odstranjevanem kruha iz pekača. V pekač obložen s peki papirjem predevamo maso in s kuhalnico oblikujemo hlebček. Damo pečt za cca 30 min na 180 stopinj. 

Preden ga razrežemo, se naj ohladi. Pa dober tek. Odobren je tudi s strani mojih punc, ki sicer obožujeta beli trgovinski kruh (kateri otrok ga pa ne:))…

Recept je povzet po temle: https://www.malinca.si/blog/ajdov-kruh-na-hitro

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)