Article

Domači pralni prašek

Tako enostaven in tako učinkovit. Da ne omenjam nizkega stroška za izdelavo in pa varnosti uporabe. Če želiš v svojem domu vsaj malenkost zmanjšati količino kemikalij, je to najbolj enostaven način oziroma korak v to smer.

Kaj potrebujemo?

  • 250g pralnega mila
  • 2-3 žlice pralne sode in
  • slabe 4 litre vode
  • pa seveda plastično posodo volumna vsaj 5 litrov
naribano pralno milo

naribano pralno milo

V dovolj veliki posodi segrejemo vodo. Vmes, ko se voda greje, naribamo milo in ga vsujemo v toplo vodo. Ni potrebe, da voda zavre. Toploto kuhalne plošče zmanjšamo in pustimo, da se milo čisto stopi. Ko je povsem stopljeno in ni videti nobenega koščka mila več, vmešamo sodo, dobro premešamo in ugasnemo ploščo. Posodo pustimo kar na topli plošči, da se mešanica počasi ohlaja. Preden se čisto ohladi oziroma dokler je še tekoča (tu lahko dodamo nekaj kapljic eteričnega olja po želji), jo prelijemo v plastično posodo, v kateri bomo hranili pravkar narejen “prašek”. Mešanica se bo med ohlajanjem strdila, tako da v bistvu ne dobimo praška. Sama sem žrtvovala žlico za sladoled, s katero zajamem pralno sredstvo v dozirno posodo, ki jo dobimo v kupljenem pralnem prašku in jo dodam v boben zraven umazanega perila.

V prostor za mehčalec pa vlijem slab dcl alkoholnega kisa, ki bo naredil perilo mehkejše, hkrati pa tudi očistil stroj morebitnega vodnega kamna in nečistoč, ki se nabirajo okoli bobna. Nastavim program za pranje in… je delo z mene končano, vsaj do obešanja čistega perila 🙂

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)