Article

Domači koruzni čips

Med meni ljubšimi slanimi prigrizki so na prvem mestu kokice, takoj za njimi pa koruzni čips. Obojega se nikoli ne morem prenajesti, vsaj do sedaj mi še ni uspelo. Ker pa nisem navdušena nad kupljenimi variantami, sem iskala in kmalu naletela na tale simpatičen recept za domače koruzne tortilije in čips. Izgledalo mi je zelo obetavno in mamljivo. Seveda ga je bilo treba čimprej preizkusiti. Pa še idejo za kosilo in popoldansko grickanje sem dobila.

Potrebujemo 220g koruzne moke, 30 g koruznega škroba, žličko soli in 2 dcl vrele vode plus peki papir za lažje valjanje testa. Vse sestavine (razen papirja, seveda ;)) zmešamo, da nastane grudasta zmes.

masa za koruzni čips

Ko zmešamo moko in škrob z vodo, nastane takšna masa

Čeprav ne izgleda, da bo iz te zmesi sploh nastalo testo, je z ročnim gnetenjem kmalu nastala lepa kepica oziroma štruca testa (brez dodajanja dodatne količine vode). Malo je samo treba počakati, da se masa ohladi na primerno temperaturo za gnetenje.

koruzno testo pripravljeno za valanje

koruzno testo pripravljeno za valanje

Pri valjanju si pomagamo z dvema plastema peki papirja, ker je koruzno testo precej lepljivo in krhko.

Testo razvaljamo med dvema plastema peki papirja

Testo razvaljamo med dvema plastema peki papirja

Razvaljano testo kar sproti pečemo v ponvi za palačinke, minuto na vsaki strani in polagamo pečene eno na drugo, da ostanejo tople in mehke.

 4

Tortilije, ki jih ne porabimo, razrežemo na trikotnike in damo v pečico sušit (100-150 stopinj C). Sušimo do ustrezne trdote. Pazi! Tortilije naj bodo razvaljane kolikor se da na tanko, sicer bodo pri grizenju čipsa zobje v nevarnosti (aauuč!).
 5

Pa prijetno grickanje!

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)