Article

Domači deodorant

Končno sem se ga lotila. Zmanjkalo mi je kupljenega “domačega”, bližal se je potep po Parizu, ki je vključeval nekaj celodnevnih pohajkovanj po mestu, hkrati se je obetalo toplo/vroče vreme in potreba po deodorantu je postala realna. O kupljenih ne razmišljam več, sploh ne o antiperspirantih, tistih, ki blokirajo potenje (saj vemo, da je to nekaj, kar ni ok, ane?). Da niti ne omenjam tistih deodorantov, ki obljubljajo 48 ali celo 72 ur svežine. Brrrrr… Seveda se najdejo tudi dokaj naravni in manj škodljivi deodoranti na trgovinskih policah, ampak je domačega tako enostavno narediti, da mi je res škoda dajati več denarja za bolj naravne, če lahko za minimalno ceno naredim enako učinkovitega doma.

Skratka, dokler nisem preizkusila deodoranta, narejenega iz povsem običajnih gospodinjskih sestavin, si nisem mislila, da to sploh lahko deluje. Pa deluje! Preizkušeno. Win win kombinacija. Varen za mene in poceni za mojo denarnico.

Predstavljaj si vroč soparen poletni dan, v senci je okoli 30 stopinj, pred nami pa celodnevno raziskovanje Pariza, vožnje s podzemno železnico, vandranje po vročih ulicah, iskanje sence v parku, spodbujanje in tudi nošenje utrujenih otrok,… Ko smo prišli domov, pa skoraj nič sledu o kakem neprijetnem prepotenem vonju.

domači deodorant

Kako sem ga naredila? Zmešala sem:
– 4 žlice sode bikarbone,
– 2 žlici škroba,
– 2 žlici olivnega olja in
– 2 žlici kokosovega olja, da je nastala gosta, lepljiva masa. Če je presuho, dodamo olje, če je premokro, pa sodo. Dodala sem še par kapljic sivkinega eteričnega olja (ker neguje kožo in meni ful diši) in eteričnega olja čajevca zaradi njegovih antiseptičnih lastnosti. Vse skupaj premešala, predevala v primerno posodico in shranila. Nastalo je za dve 30ml posodici deodoranta. Eno sem shranila v hladilnik, druga je šla z mano na potovanje.

Nanašam ga s prsti na suho ali rahlo vlažno kožo. Če je prostor, kjer je deodorant shranjen, dokaj topel, bo le-ta v bolj tekočem stanju, sicer pa v trdnem.

Kadar pa se zgodi, da mi tekom dneva učinek deodoranta popusti, pa mi priskoči na pomoč (razredčeno) sivkino olje, ki ga imam vedno s sabo v torbici, predvsem za potrebe prve pomoči pri buškah, ranah, udrgninah, pikih in podobno. In res odlično se obnese tudi kot deodorant na poti. Kdo bi si mislil 🙂

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)