Article

Domači bonboni proti kašlju in grlobolu

Ne poznam otroka, ki ne bi bil navdušen nad bonboni. Bolj so pisani, boljši so. Tudi moji punci sta taki, pa sta od začetka hranjenja z gosto hrano navajeni, da sladkor ni redno na jedilniku. Saj vsi vemo, da je sladkor škodljiv. Od malih nog smo poslušali, da nam bodo zobki zgnili, pa trebušček bolel itd… No, to so samo površinski problemi konzumiranja sladkorja. Ko pa sem to malo bolj podrobno raziskala, bi ga pa najraje povsem črtala iz naše prehrane. Vsega, v vseh oblikah. Da niti ne omenjam še ostalih spornih sestavin (barvil, arom…) v sladkarijah. Resnično fuj! In zato v naši hiši takih bonbonov načeloma ni. Dobita jih s kakšnimi darili in malimi pozornostmi od raznih obiskov, ampak ok… Zdaj delamo domače, ki jih prav z veseljem občasno poližeta. Lušte po sladkem so zadoščene, pa še malo zdravja zraven dobita. Win win, torej. 🙂

domači bonboni

So pa čisto enostavni za naredit. V ponvi prepražim sladkor (količine za cca eno skodelico), da porjavi in se utekočini, potem pa notri vmešam v prah zmleti suhi žajbelj (kar s kavnim mlinčkom) in ingver. Lahko bi dodala tudi limonin sok, ampak mi ga je škoda, ker vročina večino koristnega v limoni uniči. V bistvu lahko improviziramo, kaj bomo vmešali v stopljen sladkor. Po želji in domišljiji.

Ko je vse skupaj dobro zmešano, maso s pomočjo čajne žličke vlijem v silikonski model za led in počakam da se povsem strdi. Potem jih z lahkoto dobimo ven. Na koncu jih še povaljam v sladkorju v prahu (kateremu dodam vitamin C v prahu), da se ne bodo sprijeli med sabo. Niso tako pisani kot kupljeni, gredo pa vseeno v slast. 🙂

domači bonboni proti kašlju

Če nimaš nobenega ustreznega modela, lahko enostavno vliješ sladkorno maso na peki papir z malo žličko za male bonbončke in z večjo žlico za lizike, v katere, dokler so mehke, pomočiš še kakšno palčko (zobotrebec ali za ražnjič) za lažje držanje.

Pa veselo sladkanje.

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)