Article

Domače čistilo za wc

A poznaš to, ko grejo družinski člani na wc (v mislih imam predvsem mlajše od 10 let ;)), pa nekak vedno pozabijo potegniti vodo? In se potem kmalu začnejo iz kopalnice širiti take fine vonjave po amonijaku? Da ne govorim o lepi rumenkasti oblogi znotraj wc školjke, tam kjer se zadržuje voda? No, to. Zelo poznano pri nas doma.

Dolgo sem iskala in kupovala čistila, ki so obljubljala najlepšo, najčistejšo in najbolj dišečo straniščno školjko (itak, da obljub niso izpolnila), pa tiste tabletke za raztapljanje vodnega kamna in oblog urina (ki tudi niso naredila čudeža). Ob vsaki uporabi pa sem se zgražala nad vsemi smrtnimi glavami in strogimi opozorili na embalaži teh izdelkov. Brrrrrrrrr!

Potem pa sem naletela na en na prvi pogled simpatičen recept za domače tabletke za čiščenje wc školjke, vendar mi način izdelave teh tabletk nekak ni šel v račun. Nisem kemik, pa vseeno vem, da mešanje citronske kisline in sode ter tekočine ne gre ravno skupaj. Po prebiranju komentarjev, da ni tako enostavno kot piše v receptu, pa me je čisto minilo, da recept preizkusim.

Sem se pa malo drugače znašla. V wc školjko sem enkrat za hec vrgla eno žlico domačega praška za pomivalni stroj, ki ima podobne sestavine kot zgoraj omenjen recept. Toliko, da vidim, kaj bo nastalo. In reakcija je bila zanimiva. Zadeva se je fino spenila, pustila sem stati vsaj pol ure in potem dobro pokrtačila in sprala. In wc školjka je bila čista. Wuuuhuu!

Zdaj imam namesto kupljenih tabletk pripravljen kar ta prašek:
– skodelica sode bikarbone
– pol skodelice citronske kisline
– in par kapljic eteričnega olja po želji (v mojem je trenutno čajevec in limona). Za namene, kot je ta (čiščenje ipd) ni potrebe po res kvalitetnih (in dragih) oljih, sama pač uporabim te, ker jih že imam doma.

Ko wc školjka rabi malo osvežitve, vržem notri eno žlico te zmesi, ki se ob dotiku z vodo fajn speni, pustim stati nekaj časa in potem dobro počoham z wc krtačko ter sperem. Za notranje robove školjke občasno še vedno uporabim kupljeni gel (tiste z zavitim vratom, da lažje špricne pod rob, ker ga pač imam še na zalogi), sicer pa kar pošpricam celo notranjost školjke z mešanico domačega kisa, vode in eteričnega olja limone. In tudi lepo očisti wc.

 

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)