Article

Domača zobna pasta

Seznamček domačih gospodinjskih in kozmetičnih pripomočkov se mi počasi povečuje. Pravkar sem sprobala še en domači recept, tokrat za zobno pasto. Vsake toliko se mi namreč zgodi, da kljub rednemu čohanju zob ne dobim tistega gladkega in svežega občutka po umivanju. Pa menjam zobno ščetko in nič boljše. Pa menjam zobno pasto, pa tudi ni spremembe. Če pa se še poglobim v sestavine komercialnih zobnih krem, me pa tak mine, da jih sploh še kdaj kupim in uporabim… 

Verjetno se že zavedate (no, vsaj tisti, ki iščemo recepte za domače zobne paste ;)), da kupljene zobne paste vsebujejo številne škodljive snovi, med drugim natrijev fluorid, natrijev lavril sulfat, triklosan, umetne barve in arome, propilen glikol in še številne druge. Čeprav jih načeloma ne pogoltnemo, se določen del sestavin vseeno absorbira v telo, skozi sluznico v ustih. Na tržišču sicer lahko najdemo naravne in zdrave zobne kreme, vendar so bistveno dražje. Narejene pa so večinoma iz takšnih sestavin, da si lahko podobno pasto pripravimo kar sami in to dosti ceneje.

Domačo zobno pasto sem že enkrat delala, pa ni bila “užitna”, zato me ponovni poizkus ni več mikal. Do sedaj. Ko sem dobila zelo enostaven recept z zelo vsakdanjimi sestavinami in mi je priprava vzela samo minuto časa.

Potrebujemo:
– 1 žlico sode bikarbone in
– 1 žlico kokosovega olja (ki je pri trenutnih temperaturah v tekočem stanju in je priprava še toliko bolj enostavna)

To dvoje zmešamo v gladko zmes. Da je bolj okusna, ji lahko dodamo 3-5 kapljic eteričnega olja poprove mete (ali katerega drugega, po želji). Poprova meta je trenutno moj favorit, zato sem tudi izbrala tega, zobni kremi doda tak prijetno svež okus. Da je pasta še bolj zdravilna, pa lahko dodamo tudi malo probiotikov (kapsulo ali dve odpremo in vsujemo prašek v zmes).

Zelo enostavno, ane? Ščetko namočimo v zmes in umijemo zobe kot običajno. Ne bo se nič penilo, saj ne vsebuje škodljivega natrijevega sulfata in soda bo pustila malo slanega okusa, ampak ga pepermint kar uspešno prekrije. Zobje so spet gladki in bleščeči. Končno! 🙂

Za otroško verzijo domače zobne paste bi izbrala kakšno bolj nežno eterično olje (recimo limone ali pomaranče), pa dodala ekstrakt stevie ali xyilitola za sladek okus. S kapljicami eteričnih olj sem varčna, ker je blagovna znamka, ki jo mi uporabljamo, zelo močna. Če uporabljate katero drugo olje, sploh če je razredčeno, bo treba dodati več kapljic, da bo podoben učinek.

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)