Article

Kako z eteričnimi olji krepimo imunski sistem

Obstaja skorajda čudežna mešanica eteričnih olj (cimet, klinčki, rožmarin, limona in evkaliptus), ki je v zimskih mesecih najpogosteje uporabljena v naši hiši. Pomaga imunskemu sistemu v boju z bakterijami, glivicami, virusi, pri raznih infekcijah, vnetjih… Je torej odličen pripomoček za podporo imunskemu sistemu, kadar se nas kaj loteva in odlično služi tudi za dezinfekcijo. V samo nekaj mesecih uporabe je zame postala nepogrešljiva v boju proti prehladu, virozam, gripi… oziroma pri podpori in ohranjanju zdravja v jesensko-zimskem času. Sicer se (še) ne bom hvalila, kako dobro guramo čez zimo, ker je še ni konec, smo pa na dobri poti, da dočakamo pomlad in poletje z minimalnim številom bolanih dni. In edina sprememba v preživljanju zimskih dni od prejšnjih zim je v redni uporabi te oljne mešanice.

In kako jo uporabljamo?

Vsako jutro pred šolo in vrtcem namažem puncama stopala (dve kapljici olja razredčim v 5 ml baznega olja in imam za kar nekaj nanosov). Kadar se ju kaj loteva, isto naredimo tudi zvečer pred spanjem. In enako med boleznijo, ki nas na srečo (ali morda zaradi tega olja 😉 ) redko obišče (že trkam!). Ko prideta popoldne domov, pa kanem dve kapljici olja v difuzor in nam lepo odišavi in razkuži zrak v dnevni sobi.

Z njegovo pomočjo sem si pozdravila vneto grlo v dveh dneh. Naredila sem si topel napitek s kapljico te oljne mešanice v žlici medu in ga pila enkrat dnevno dva dni. Tretji dan je bilo grlo kot novo.

Ko je mož začel jamrati, da se ga nekaj loteva in se slabo počuti, si je en dan mazal podplate z njim, odležal, malo zakuhal in naslednji dan bil čisto ok.

Dodala sem ga tudi domačemu prašku za pomivalni stroj. Posoda je bila razkužena in še lepo je dišala. Ob naslednji pripravi domačega praška za perilo ga bom tudi tja dodala.

Ta mešanica eteričnih olj lahko dobro služi še za naslednje situacije:
– prepreči infekcije in spodbuja celjenje ran, ureznin
– pomaga pri težavah z zobmi, vnetimi dlesni, kariesom, zmanjša bolečine (z oljem namažemo dlesni ali si naredimo ustno vodo)
– pri dihalnih težavah (bronhitis, prehlad) namažemo razredčeno olje na prsi
– proti glavobolu damo kapljico olja na palec in z njim namažemo nebo v ustih
– lahko zdravi akne (jemljemo oralno in mažemo razredčeno olje na problematične dele)
– pri prehladu, gripi, virozah večkrat na dan namažemo podplate
– če olje razpršimo v zrak (z difuzorjem), pomaga uničiti bacile in izboljša zrak v prostoru
– naj bi pomagalo tudi pri odvajanju od kajenja (kapljico olja na konico jezika)
– pri zlomljenih kosteh ali težavah s sklepi namažemo obolela področja, pomaga nam pri lajšanju bolečin in pospešuje celjenje
– pri pikih čebel ali os namažemo obolelo mesto, da nevtralizira strupe in ublaži bolečino
– pomoč pri zdravljenju herpesa
– dodatek domačemu pralnemu sredstvu
– za odpravljanje plesni
– odganjanje insektov in zajedalcev na sobnih rastlinah…

Pa še kakšna možnost uporabe bi se našla.

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)