Article

Čebula, naša prijateljica

Obožujem čebulo. Res jo. V vsakodnevni kuhi, svežo mlado na kruhu za zajtrk ali v paradižnikovi solati, razstavljeno po stanovanju, da “lovi” bacile, narezano v hladilniku, da pobere čudne vonjave, in nenazadnje za čebulni čaj in čebulni sirup.

čebula, čebula...

čebula, čebulica…

Čebulni čaj I.

Kadar se koga izmed nas začne nekaj lotevati, smrka, kašlja, se čudno počuti, je prva stvar, ki jo naredim, da skuham čebulni čaj. Zavrem liter vode, ji dodam narezano rdečo čebulo (velja tudi rjava, če ni rdeče pri roki) in na zmerni temperaturi vrem 10 minut. Nato dodam žlico timijana ali materine dušice in vrem še 3 min. Precedim, ohladim do mlačnega in dodam med. To je to. Ni treba omenjat, da imamo takrat fino čebulno aromo v stanovanju 🙂

Čebulni čaj II.

Druga varianta čebulnega čaja, primernega za kašelj in boleče grlo pa je sledeča: v ponvi prepražim sladkor, dodam narezano čebulo in pražim, da čebula spusti sok, sladkor pa se čisto stopi. Zalijem z žajbljevim čajem in pustim vreti 5 minut. Precedim in čaj je pripravljen za pitje.

rdeča čebula na sladkorju

rdeča čebula na sladkorju

Pa na zdravje!

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)