Article

Carski rez

April je (meddrugim) mesec posvečen zavedanju carskega reza. To sem izvedela danes 🙂 In ker želim že nekaj časa nameniti en post tudi tej temi, je torej zdaj idealna priložnost. Še posebej zato, ker je v družbi carski rez smatran kot “drugorazredni” porod in se že sama sedem let in pol ubadam s tem občutkom, da nisem rodila, ampak imela “samo” carski rez. Eden zadnjih prejetih komentarjev na to temo, ki mi je (nehote) ostal v glavi, je bil: če se mi ni ljubilo roditi naravno… Lepo, ane? 😛 Zato je prav osvežujoče prebrati zapise, ki ponudijo pogled na ta način poroda še iz druge strani in ga obravnavajo enakovredno naravnemu porodu.

Prvi tak zapis, ki mi je povzročil cmok v grlu in solzne oči ter me potolažil in dvignil vrednost kot mami, je bilo pismo doule, ki se začne takole:

Draga mamica, ki si rodila z nenačrtovanim in nepričakovanim carskim rezom,

vem, da se ti ni izšlo po načrtih. Vem, da si se zelo trudila za zdravo nosečnost. Vem, da si se zelo dobro pripravljala na lep porod. Učila si se. Spraševala. Naredila si “prave” stvari. Vem, da so se stvari zapletle in končalo se je s porodom, ki ga nisi pričakovala. Tvoja čustva so sveža in tvoje telo okreva. Tudi srce se celi … beri dalje

Kot bi brala o sebi… Danes pa sem naletela še na en krasen članek – tri resnice o mamah, ki rodijo s carskim rezom. Če povzamem članek skozi svoje izkušnje:

1. Takšne mame so pogumne.
Priprave na carski rez (napovedani ali urgentni) niso mačji kašelj. Hladna operacijska soba in miza, močni in boleči popadki, nepoznano osebje okoli mene, nobenega ob meni za podporo, strah pred neznanim, razočarana nad nepričakovanim razpletom težko pričakovanega poroda in v živčnem pričakovanju napovedane narkoze… In potem anastezist nad mano z masko nad mojim obrazom, odštevanje od 10 in – tema, tišina, splošna narkoza, za vedno zamujene prve minute z otrokom, ker tudi ko se zbudiš in ti ga prinesejo pokazat, ne veš niti za sebe, niti za okolico, vse je megleno in težko in boleče…

2. Takšne mame so močne.
Verjetno ni veliko mam, ki bi od vsega začetka planirale porod s carskim rezom. Običajno se carski rez zgodi kot posledica okoliščin nosečnosti ali samega poroda. Sama sem doživela obe plati carskega reza, urgentnega, ko porod ni potekal, kot bi moral in planiranega, ko je dete v trebuhu udobno sedelo in se ji ni zdelo, da bi se obrnila z glavo proti izhodu, vendar se je potem tudi ta nepričakovano razpletel. V obeh primerih torej ni šlo po načrtih, na hitro sem morala spremeniti svoja pričakovanja in plane, v najbolj ranljivi situaciji sprejeti povsem nove okoliščine in se spopasti z drugačnim izzidom. Pa še sama operacija… in okrevanje po njej. Hkrati pa skrb za novorojenčka. In krpanje fizičnih in psihičnih brazgotin.

3. Takšne mame so lepe.
Vsak porod, naravni ali operacijski, nas zaznamuje, čustveno ali fizično. Mame s carskim rezom imamo običajno obe brazgotini. In fizična brazgotina, ki je že zdavnaj nehala boleti in je že povsem zaceljena, je močan opomnik, kako močne in pogumne so/smo. Zato je ne smemo skrivati ali se je sramovati. Vsaka brazgotina je lepa in unikatna, kot je unikatna tudi porodna zgodba, ki jo je ustvarila.

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)