Article

Bivanje v krošnjah

Zadnja leta se mi vedno bolj lušta doživetja tišine in narave. Ne vem ali pride to z leti ali s pestrim (hrupnim) življenjem ali zaradi bivanja v neposredni bližini prometne lokalne ceste in avtoceste. Hrup je skratka naš stalni spremljevalec… In ko sem lani enkrat na internetu zasledila ponudbo spanja med/pod drevesnimi krošnjami, sem rekla – TOLE moramo it!

In letos smo res šli. Vsi štirje, saj se mi je zdela izkušnja primerna in predvsem nepozabna tudi za 6 in 9letnico, ki obožujeta naravo in vse v njej. Bilo je – S V E T O V N O!

Ko sem pakirala potrebščine za ta naš podvig, sem imela eno malo težavo pri izbiri stvari: kaj bomo sploh potrebovali. Ker si nisem znala predstavljati, kako bo to izgledalo, seveda nisem točno vedela kaj vzeti in kaj ne. Niti stric Google mi ni znal odgovoriti na specifična vprašanja. Zato sem se odločila našo dogodivščino spraviti v pisano besedo, če morda komu pomaga pri odločanju za ta podvig in kaj je fino imeti zraven. Se pa seveda da komot preživeti tudi brez vsega, saj gre le za en večer, noč in jutro… 

Najprej pa, za koga je to sploh primerno oz. ni primerno (po mojem mnenju):

 • predvsem te ne sme biti strah višine
 • fobija pred pajki, mrčesom in drugimi žuželkami tudi ne pomaga k prijetni izkušnji
 • strah pred temo in tišino
 • neprijetno počutje v naravi
 • velika navezanost na “človeški” wc in večerno ali jutranje tuširanje, saj tega tukaj ni v ponudbi.

Vkolikor pa uživate v naravi in tam najdete mir in novo zalogo energije ter nimate katere od zgoraj navedene “omejitve”, pa sem prepričana, da lahko od te dogodivščine dobite ogromno. Tako kot mi. 

Za bolj udobno bivanje je fino imeti s sabo naslednje: 

 • nekaj toplega za oblečit (dolge hlače in jakno), ker se ohladi, ko sonce zaide ter postane zrak vlažen
 • Udobno obutev, ki bi jo sicer obuli za sprehod po gozdu ali travi
 • Nekaj za odganjat komarje, ker so sila napadalni, čeprav se ob ognju umirijo, pa tudi med spanjem ni težav zaradi mreže nad posteljo
 • Zobno ščetko in pasto, čeprav ni sanitarij na voljo, mi smo si za silo pokrtačili zobe kar ob ognju tik pred spanjem in splaknili z vodo, ki nam je ostala od večerje
 • Rezervna oblačila za naslednji dan
 • kakšni (vlažilni) robčki tudi prav pridejo, ker WC je le povsem naraven (seveda po uporabi ne sodijo v gozd, ane ;))

Za vse ostalo poskrbita gostitelja: hrano, pijačo, piknik opremo, svetilke, udobne postelje s toplimi odejami (najbolj me je skrbelo, da me bo ponoči zeblo, pa me ni niti malo, kar pomeni, da so odeje RES tople) in nenazadnje zajtrk v košarici, ki visi na vrvi ob platoju oziroma viseči postelji. 

Ker smo štirje, smo dobili plato na smreki s štirimi ležišči. Že izgledalo je pravljično in ležišča so kar klicala! Ampak čakal nas je še večer ob ognju in fuul dobri večerji na travniku s čudovitim razgledom na dolino.

Prav prijetno je bilo v miru gledati, kako ugaša dan, se greti ob ognju, poslušati njegovo prasketanje, spremljati kako na eni strani življenje tone v noč, na drugi strani pa se prebuja. Bolj kot se je temnilo in mirilo v dolini, bolj je postajalo glasno v gozdu. In ko se je povsem stemnilo in smo se nagledali zvezdic, smo se odpravili v gozd na naš plato. Prav zanimivo je bilo ležati pod milim nebom in poslušati zvoke gozda. Nekje se je oglasil jelen, na drugi strani je zašumelo listje, nekje zapokalo vejevje, nebo je preletel netopir, v daljavi zalajal pes… Pri vsem tem šumenju in glasovih, ki jih je težko opredeliti, je doživetje precej olepšalo dejstvo, da smo bili dvignjeni od tal par metrov in v zavetju mreže, varni pred mrčesom in pajki. Zaviti v prijetno tople odeje, obdani s svežim gozdnim zrakom in ob petju čričkov, smo dokaj hitro zaspali. Zjutraj pa me je prebudilo brenčanje čebel, ki so se pasle na “naši” smreki, žvrgolenje ptičkov ter takšen pogled v nebo:

Na koncu mostu, ki je povezoval oba drevesa, na katera je vpet plato, pa je čakala košarica z dobrotami za zajtrk.

Po obilnem zajtrku smo počasi zapustili naše drevo in se odpravili v “sosednji” pustolovski park Geoss na celodnevno premagovanje ovir, strahov ter spoznavanje lastnih fizičnih in psihičnih zmogljivosti nekaj metrov nad tlemi.

Temu jaz pravim totalni vikend odklop. 🙂 Niti enkrat nisem pomislila na naš običajni tedenski tempo, kaj vse še moram postoriti doma in kaj nas čaka v prihodnjih dneh. Bilo je res TOP!

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)