Article

Beljakovinski kruh

December je mimo in z njim tudi vsa pregrešna prenajedanja, ki so dodobra pustila sledi na postavi in kilaži. Slednja me niti ne bi skrbela, če ne bi bila posledica pretesne hlače. Nujno je bilo treba nekaj ukreniti in tako sva se z možem odločila preizkusiti tale 14 dnevni “detox” imenovan Clean Eating Challenge. In moram priznati, da je OK! Recepti so zanimivi, užitni, nekateri prav slastni… Malo več časa vzame samo planiranje v naprej, nabava hrane ter priprava (veliko je rezanja, hehe), ampak nasplošno gledano je tole dober uvod v zdravo in “čisto” vsakodnevno hranjenje. In po dveh tednih (skoraj) ni več lušt po sladkem ali po običajnem zajtrku s kruhom in marmelado.

Tehtala se nisem, zato nimam končnega rezultata te “diete”, je pa občutek v lastnem telesu lahkotnejši, trebuh manj napihnjen in predvsem ni več konstantne lakote in lušt po hrani. Vsak obrok naju je nasitil za dlje časa, kot sva pričakovala.

Ampak ok, ni bistvo mojega pisarjenja tale “dieta”, ampak kaj je potegnila za sabo. Iščem načine, recepte, ideje za podobno prehranjevanje vnaprej, torej z minimalnim vnosom nezdravih ogljikovih hidratov in z večjim vnosom beljakovin in vlaknin. In ker si ne predstavljam, da za nedoločen čas ne jem več kruha (ki ga obožujem), sem izvlekla na plano že dolgo shranjen recept za beljakovinski kruh. Kje sem ga staknila, nevem več, tako da ne morem citirati vira…


Takole gre:

Potrebujemo:
– 150g puste skute
– 4 srednje velika jajca
– 50g mandljeve moke (v kavnem mlinčku sem zmlela 50 gramov surovih mandljev)
– 50g mletega lanenega semena (ali mešanice semen: lan, sončnično seme in sezam, prav tako zmleto v kavnem mlinčku)
– 40g bučnih semen (ali zgoraj omenjeno mešanico semen)
– 1 rahla čajna žlička soli

PRIPRAVA:
1. Vse sestavine razen 40ih g bučnih semen damo v skledo in dobro premešamo. Najprej z vilico, potem narahlo z električnim mešalnikom, da dobimo homogeno maso. Je zelo mokra, a nič skrbet.
2. Maso stresemo v model za kruh, katerega tanko namažemo s kokosovo maščobo ali obložimo s peki papirjem. Potresemo s semeni.
3. Kruh pečemo približno 60 minut pri 180°C.

Pa še nekaj prehranskih vrednosti (za cel kruh):
Energijska vrednost……. 1100 Kalorij
Maščobe…………………… 71 g
Ogljikovi hidrati………….. 10 g
Beljakovine……………….. 85 g
Vlaknine……………………. 50 g

Na kos kruha pride 1g OH in kar 9g beljakovin. Upam, da vam tekne tako kot meni. Presenetljivo okusen in seveda nasiten! Win win! 😀

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)