Article

Beljakovinski kruh brez mlečnin in glutena

Enkrat sem že pisala o beljakovinskem kruhu, ki ga lahko imenujemo tudi nizkohidratni, brezglutenski, low carb, keto itd… Tistega sem v bistvu naredila samo enkrat, kmalu potem pa prenehala uživati mlečne izdelke za skoraj eno leto. Poiskati je bilo treba recept za kruh brez mleka in mlečnih izdelkov. In sem ga našla, itak. Česa pa ne najdeš na Google-u 😀

Povzela sem ga po temle receptu: Fit kruh brez moke, s to razliko da dam samo 3 (manjša) jajca, da ni toliko okusa po njih, ter spustim maslo, ker prvič -ga nekaj časa nisem smela jesti, drugič – že sami oreški vsebujejo dovolj maščob. Na koncu se na samem okusu kruha ne pozna ali je zraven ali ne.

Vir: https://oblizniprste.si/slastni-kruh/fit-kruh-brez-moke/

Torej. Potrebujemo:

  • 3 manjša jajca
  • 120 g mletih mandljev (lahko mlete iz vrečke, najbolj enostavno), odlično pa pride tudi z mletimi orehi
  • 120 g mletih lanenih semen (le-te vedno sproti meljem, v kavnem mlinčku)
  • 100 g različnih semen (jaz dodam sončnična, malenkost bučnih, chia in sezam, v razmerju po občutku in jih tudi na hitro zmeljem)
  • pol žličke soli
  • 1 žlica indijskega trpotca
  • 1 žlica sode bikarbone
  • 100 ml (ali po potrebi par mililitrov več) mlačne vode

Skupaj zmešam mlete oreške in semena, indijski trpotec in sodo, dodam jajca ter na koncu vodo. Vse skupaj z električnim mešalnikom zmešam v gosto pacasto zmes. Običajno pride gostote testa za mafine.

Pravokotni pekač obložim s peki papirjem in van vlijem testo. Pečem pri 200 stopinj C cca 10 min, nato zmanjšam na 170-180 st. C za približno pol ure. Vmes večkrat preverim, da se ne zažge.

Ko je pečen, ga odstranim iz pečice in pekača ter čimprej tudi od peki papirja, nato počakam da se ohladi. Meni je ful dober. Polnega okusa, nasiten in čisto vse, kar bi običajno dala na navaden kruh, paše tudi na tega.

p.s. Včasih se zgodi, da se določeni deli kruha obarvajo zeleno. Nič panike, to je neka kemična reakcija bučnic. Če jih izpustiš, bo ostal normalne barve 🙂

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)