Article

5 najpomembnejših eteričnih olj

V moji zbirki je že več kot 20 različnih eteričnih olj in mešanic, čisto vsak od njih je v (bolj ali manj) redni uporabi, obstaja pa vsaj pet takih, brez katerih si ne znam več predstavljat vsakodnevnega življenja. Ja, vem vem… Verjetno je res smešno, da postaneš odvisen od nekih tekočin v lepih malih flaškah. Osebno sem raje odvisna od tega, kot pa od lekarniških zvarkov, krem in tablet 😉

Torej, moje olje številka 1 je vsekakor sivka. Koliko tegob pa to olje rešuje! Nepogrešljivo sploh v poletnih mesecih! In pri otrocih! To je olje, ki bi moralo biti v vsaki domači lekarni,  zelo uspešno lahko nadomešča persen, baldrijan, kamagel, autan, aspirin… Pa še kaj bi se našlo. Z njo dnevno mažemo buške, potolčena kolena, odrgnine, rane, srbeče/boleče pike komarjev oziroma insektov, kožo po kopanju in sončenju, senca pri glavobolu in stresu, vneto, poškodovano kožo… Res ima neskončne možnosti uporabe in zelo hitro učinkuje.
sivka

Olje številka 2 v našem domu je kadilna bosvelija. To je resnično svet(ovn)o olje, nekoč je bilo celo dragocenejše od samega zlata. In po parih mesecih redne uporabe mi je povsem jasno zakaj. Uporabljam ga večinoma za nego kože obraza, za glajenje gubic okoli oči ter za nego brazgotin od najstniških aken. Kadar smo malo predolgo na soncu (kar se hitro zgodi, ko se hladimo v bazenu) in se koža zvečer rdeče sveti, namažem pordelo kožo z oljem bosvelije skupaj z gelom aloe vere. Že po enem nanosu je bila koža zjutraj lepe nežno rjave barve brez kakšnih znakov sončnih poškodb. Da niti ne omenjam, kako fino kožo mi to olje naredi na obrazu, pore so se zmanjšale, ogrcev je manj, mozoljev skoraj nič več, plus gladka in napeta koža po licih, kjer sem imela od najstniških časov dalje grde ostanke mozoljev in aken. Za to olje obstaja tudi veliko zapisov in pričevanj glede zdravljenja številnih zdravstvenih težav (tudi rakava obolenja, tumorje, artritis, nevrološke težave…).
bosvelija

Tretje mesto v naši oljnati lekarni zaseda poprova meta. Odlična je za blaženje pikov komarjev, za osvežitev in zbistritev telesa in uma, za povečanje energije pred oziroma med fizičnim naporom, za vsakršne prebavne težave, nenazadnje pa tudi za pripravo slastnih mint sladic in osvežilnih poletnih napitkov.
poprova meta

Olje številka 4 je limona. Za namene čiščenja strupov iz telesa jo dodajam vsak dan v pripravljene sokove iz bezga ali melise, ki jih na veliko pijemo te poletne dni. Limona je postala moj zvesti pomočnik pri čiščenju doma, nahaja se v čistilu za kopalnico in straniščno školjko. Za zbistritev uma in povečanje koncentracije jo med službenim časom difuziramo posamezno ali skupaj z rožmarinom, njuna kombinacija je namreč učinkovita pri povečanju aktivnosti možganov in spomina. Limona je tudi odlična za dezinfekcijo trgovinskega sadja in zelenjave ter za ohranjanje njune svežine. Domači piling s sodo in limono pa je odlična varianta za čiščenje in nego kože obraza in telesa. limona

In še peto olje v našem vsakdanu je čajevec (ali melaleuca oziroma tea tree). Zaradi njegovih antibakterijskih lastnosti je nepogrešljiv pri raznih vnetjih (grla, mandljev, ušes, kože…), pri negi problematične kože (mozolji, ogrci, gljivice…) ter pri čiščenju doma.
čajevec

Zgoraj našteta olja so po mojem mnenju ena najpomembnejših, če si želimo bolj naravno in zdravo domače okolje, zmanjšati vnos strupov v telo, se na naraven in učinkovit način pozdraviti in odpraviti kakšne zdravstvene ali lepotne tegobe. Seveda vse zgoraj našteto velja za kvalitetna terapevtska eterična olja.

(vir fotk: internet)

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)