Article

Poletje je tu!

Pa je prišlo! V vsej svoji moči in lepoti. Mene pa je že tako skrbelo, da ga ne bo, hehe. Z njim pa se je pojavilo tudi jamranje večine ljudi, kako je nevzdržno, pa prevroče, pa soparno, da se ne da dihat in živet, pa komarji in ostali nadležni insekti napadajo, pa zemlja postaja suha, vrtnine se sušijo in … (nadaljujte po želji).

No, mene letos te tegobe poletja ne ganejo, se jim ne pustim. Zahvaljujoč dokaj senčnemu vrtu, klimatiziranemu stanovanju in osvežilnemu domačemu bazenu vroče dni prav znosno prenašamo. Še najmanj prijetno je ponoči, ko se stanovanje nikakor ne ohladi in ko nas začnejo napadati komarji, ampak prvo rešujemo z minimalno spalno opremo, drugo pa z eteričnimi olji, trenutno se najbolj obneseta Sivka in Purification. Plus posebna uv lučka, nastavljena na temen hodnik, ki vsake toliko privabi kakšen insekt in ga scvre. Kruta smrt, vem, ampak… Ko se gre za mirno spanje ali življenje komarja, pač izberem prvo.

Druga zadeva, ki nas hladi, pa je osvežilna pijača v hladilniku. Na vrtu se še vedno bohoti grm melise, katerega obseg pridno zmanjšujem in vsak dan znova pripravim melisino vodo (tj. natrgam lističe v vrč in jih prelijem z vodo ter vrč postavim v hladilnik vsaj za nekaj ur, še bolje čez noč). Je odlična za piti sama ali zmešana s kakšnim sirupom, z limono ali pomarančo, včasih si pa notri kapnem tudi eterično olje limone ali peperminta.

melisina voda

melisina voda

Pepermint je sploh zelo dobrodošel v teh dneh, saj osveži in poživi. Pomaga namreč ohranjati primerno temperaturo telesa, če si ga nanesemo ob čelu, za ušesi, po vratu ali razredčenega po izbranem delu telesa. Za energijo in zagon pa kanemo kapljico na zapestja in pod nos.

Poletje je tako kratko, za moje pojme, čisto prekratko. Jesen in zima pa taaakoooo dolgi. Če bi lahko izbirala med vročino in mrazom, vmesne (idealne) variante pa ni, izberem vročino brez veliko razmišljanja. Še vedno me misel na lansko deževno in hladno poletje zmrazi, zato sem še toliko bolj vesela trenutnih (pre)visokih temperatur, čeprav so že na meji znosnega (za marsikoga pa že čez to mejo). Ampak, bo minilo tudi to. Naenkrat bomo v jeseni in že tudi v zimskih jaknah.

Uživancija v senci in vodi

Uživancija v senci in vodi

In zakaj obožujem poletje? Razlogov je kar nekaj:
– minimalna poraba oblek, punci sta večino časa kar nagici, kar je super za moje pralne obveznosti
– možnosti raznih vodnih iger, ob katerih otroci tako uživajo
– kopanje
– topla jutra in zajtrki na vrtu
– bose noge
– dolgi dnevi
– dolgi topli večeri
– ogromno zelenjave na vrtu
– sandali
– večino časa smo lahko zunaj
– ni prehladov in viroz, načeloma (Jeeeeej!)
– če se nam zlušta ohladitve, so gore na dosegu rok (oziroma gum)
– pikniki in izleti ….

In ravno, ko tole pišem, pride Elina do mene in reče: “mami, a ni super, da je poletje!” Ja, res je! Naj traja… 😉

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)