Article

Menstruacija – blagoslov ali nujno zlo?

Še vedno se v živo spominjam svoje prve menstruacije, pa je od tega že… Uf! Več kot dvajset let! Petindvajset, če sem natančna. Pa me še zdaj spremlja tisti neprijetni občutek nenadzorovanega kapljanja krvi in spomin na tiste debele bombažne Vir vložke (Always vložki so se pojavili šele nekaj let kasneje). Še manj rada se spominjam preživljanja tistih dni v šoli, posebno ob urah telovadbe. Brrrrr. 🙁 Z leti se sicer tega mesečnega pojava navadiš, mu poskušaš prilagoditi svoj tempo življenja (ali te sama menstruacija k temu prisili s bolečimi krči, auuuč!), si najdeš ustrezne pripomočke (“prijaznejše” vložke, tampone in predvsem analgetike) in pač nekako preživiš tistih 5-7 dni na mesec.

In zakaj o tem sploh pišem?

Ker sem danes spet naletela na odličen zapis o menstruaciji in povsem drugačnem pogledu na njo, ki se me je dotaknil. In ker imam dve deklici, ki se bosta v roku 5-8 let (če bosta sledili moji poti, pa jima želim, da jo malo zamudita) osebno srečali s to tabu temo. In jima tudi želim, da že od vsega začetka gledata na mesečno perilo kot na blagoslov oziroma vir svoje ženske moči, kot ji nekateri pravijo.

“Starodavno žensko izročilo pravi, da je ženska moč povezana tudi z menstruacijo, ki nas v smislu časovnega ciklusa pravzaprav določa. Sodobna ženska je nekje na poti izgubila stik s svojo prvinsko žensko naravo in prekinila tok lastne moči.” Še nekaj več o pogledu na menstruacijo skozi čas v temle članku.

Zadnja leta, predvsem po obeh nosečnostih, se z menstruacijo boljše razumeva. Še vedno me obišče z enkrat bolj drugič manj bolečimi krči, ki jih zdaj uspešno odpravljam s pomočjo homeopatije. Po odkritju in uspešnem preizkusu menstrualne skodelice nekaj mesecev nazaj pa sva (skoraj) že prijateljici. 🙂 Ker bova skupaj še kar nekaj let, jo vsak mesec poskušam sprejeti s hvaležnostjo, da moje telo dobro deluje, da se skozi odtekajočo kri čisti stare izrabljene energije in da z novim ciklom pride tudi nova, sveža energija.

Ta mesec se je moja menstruacija ujela s polno luno in nasplošno je bil zelo čuden teden. Temu “čudnemu” tednu pripisujem tudi tole moje današnje “globoko” razmišljanje. 🙂

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)