Article

Ko se nas nekaj loteva…

Poznaš občutek, ko v telesu ali glavi ali nogah nekaj ne štima, kot bi moralo. Ko so noge težke in jih komaj vlečeš za sabo, ko je v glava utrujena in te prav vleče v vodoravni položaj. Ali ko je celo telo tako uvelo, nikjer sicer nič ne boli ali zateguje, ampak se zdi, kot da si tujec v lastnem telesu. Pa še kakšno prispodobo bi verjetno lahko našli… No, nekako tako se danes počutim. Glava je težka in utrujena, hoče me rahlo boleti, v nogah me trga od znotraj, ob kosteh in po mišicah, prav z muko jih prestavljam po stanovanju, misel na večerno telovadbo pa mi je prav odveč (kar se redkokdaj zgodi. Remember? Workout addict here :D).

In kadar se takole švohno počutim in si želim, da me tako počutje čimprej zapusti, si naredim krepčilni oziroma poživitveni napitek. Verjetno ga že poznaš, saj zadnja leta veselo kroži po spletu, je pa tako preprost, da je kar težko verjeti, da lahko naredi kakšno spremembo. Vsaj tako se je meni zdelo, ko sem prvič slišala zanj. Ampak ok, sem navdušenec nad domačimi zvarki in jih v večini vedno sprobam. In tale je zakon!

Potrebujemo pa same take stvari, ki jih v večini imamo doma:
– limono (oziroma polovico le-te)
– dve žlici medu
– dve žlici jabolčnega kisa
– ščep cimeta
– po želji še ščep kajenskega popra (super zadeva pri bolečem grlu!)
– četrt žličke camu-camu (če je že pri hiši, sicer je pogrešljiv).

limona, med, cimet, kis

limona, med, cimet, kis

V 3 dcl mlačne vode stisnemo polovico limone in dodamo vse ostale sestavine, dobro premešamo in po šlukih pijemo. Mene v trenutku poživi in počutje se kmalu izboljša. Kadar sumim, da bi lahko zbolela, si ga pripravim tudi trikrat na dan. Ob takšnih dnevih, kot je današnji, kjer je razlog verjetno v fizični utrujenosti in/ali kakšnem primanjkljaju hranilnih snovi, pa me običajno že kozarec tega napitka dvigne pokonci.

Je tudi odlična priložnost, kako lahko na enostaven, predvsem pa užiten način v vsakodnevno prehrano vključimo žlico do dve jabolčnega kisa, ki je prava hranilna bomba, da njegovega bazičnega vpliva na telo niti ne omenjam. Še puncama uspem spraviti ta zvarek po grlu, kadar ju je treba malo podkrepiti. Sicer je potrebno malo improvizacije, ampak gre. 😉

Pa na zdravje in ostanimo zdravi!

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)