Article

Kis na tisoč in en način

Kdo bi si mislil, koliko nepotrebnih stvari kupujemo, pa jih lahko enostavno zamenjamo in nadomestimo z alkoholnim kisom?

IMG_2810

Zaradi visoke toksičnosti večine običajnih čistilnih sredstev, ki se hitro začnejo kopičiti v gospodinjstvu (pralna sredstva, čistila, razkužila…) le-ta postopoma zapuščajo naš dom in pridno iščem ustrezne in učinkovite naravne nadomestke. Že dolgo nazaj, mislim da kmalu po rojstvu starejše hčerke, sem povsem ukinila uporabo mehčalca za perilo, ker so se mi zdeli preagresivni in niti niso naredili perila bistveno mehkejšega in dišečega (kar mi itak ni pomembno, glavno da diši po svežem). In namesto mehčalca sem začela uporabljati alkoholni kis ob vsakem pranju. To je bila moja prva uporaba kisa v gospodinjstvu. In po petih letih redne uporabe ne menjam več za noben klasični mehčalec.

Druga moja uporaba kisa je za čiščenje kopalnice, keramike in stranišča. Deluje odlično na vodni kamen, odpravlja smrad iz straniščne školjke in očisti ogledalo vseh kapljic ter za seboj pusti lep sijaj. In sveži vonj! Od kupljenih čistil me je med čiščenjem vedno bolela glava in tudi po koncu čiščenja, saj vonj po čistilih še nekaj časa ostane v prostoru, zato je bilo zračenje obvezno.

S kisom tudi redno čistim odtoke v kuhinjskem koritu in v umivalniku ter tuškabini v kopalnici. Tu si pomagam še s sodo bikarbono in vročo vodo. Kis in soda skupaj povzročita zanimivo kemijsko reakcijo 🙂 Vroča voda pa pomaga odstraniti mastne obloge.

Kis je tudi zakon za odstranjevanje vodnega kamna v grelnikih vode ali likalnikih oz v vseh aparatih, kjer se zadržuje ali greje voda. Naša voda je tako trda, da je dovolj 5x zagreti vodo v grelniku in je notranjost že čisto bela… Eno namakanje s kisom (isto deluje tudi citronska kislina) in kamna ni več.

Ko mi je enkrat zmanjkalo sijaja za pomivalni stroj, stroj pa je že klical po ponovnem polnjenju, sem v v predalček za sijaj vlila kis. In? Tudi v tej vlogi se je izkazal.

Uporabe kisa je še na mnogo načinov. Verjamem, da vsak ve še vsaj za enega aduta uporabe tega tako praktičnega in poceni gospodinjskega pripomočka. V našem gospodinjstvu se velikokrat zgodi, da zmanjka enega ali drugega čistila, s kisom sem pa vedno dobro založena.

Posted by

Žena, mama, gospodinja,... Navdušena nad naravnimi rešitvami, preprostimi zdravimi recepti in naravnim zdravjem. Oboževalka zdravega načina življenja s pomočjo narave, pozitivnih misli ter kvalitetnih eteričnih olj :)